Protejarea Murului de Cultura de
Boli si de Plantele Invazive
Toate plantele de cultura au nevoie de ingrijire permanenta. Murele fara ghimpi se numara si ele printre soiurile pentru care intretinerea si protejarea de boli, de daunatori si de buruieni sunt activitati esentiale, ce trebuie efectuate cu regularitate pe intreaga perioada de viata.
Cu toate ca se afla in topul celor mai rezistente soiuri de mur fara spini, varietatile prezente pe plantatia noastra (mure Thornfree si Thornless Evergreen) au nevoie in egala masura sa fie protejate de daunatori si de plantele invazive. Prin operatiuni specifice, veti reusi sa preveniti si sa controlati toti “musafirii” nepoftiti vazuti sau nevazuti din cultura de mure.
a. Protejarea Murului de Cultura de Boli si Daunatori
Pentru protejarea murului de cultura de bolile specifice, sunt necesare operatiuni preventive impotriva:
Parazitilor, responsabili de aparitia unor boli precum: rugina, patarea alba (ambele afecteaza frunzele) si putregaiul cenusiu (localizat la nivelul fructelor);
Insectelor daunatoare (cele mai raspandite sunt paianjenii rosii si afidele);
Animalelor daunatoare.
Ca sa preintampinati toate aceste neplaceri, puteti folosi substante pesticide pe baza de sulf si cupru.
La fel de utile sunt taierile pentru intretinerea murului, ce se pot efectua in orice moment din an. Operatiunile de taiere au ca scop nu doar eliminarea ramurilor uscate din cauza inghetului sau a celor care au fructificat deja, ci si indepartarea portiunilor de tulpini “bolnave” sau infestate cu paraziti.
Pentru a limita propagarea unor eventuale boli, va recomandam ca in urma taierilor, resturile murului sa fie adunate departe de plantatie si arse.
b. Protejarea Murului de Cultura de Plantele Invazive
Protejarea murului de cultura de plantele invazive este o operatiune importanta in special in primul an de cultura, cand arbustul murului fara ghimpi este inca prea putin dezvoltat. Predispozitia spre buruieni exista si in anii urmatori, insa dezvoltarea progresiva a arbustilor de mur atenueaza partial efectul plantelor invazive.
Se dovedesc utile saparile anuale sau bianuale, atunci cand suprafata plantatiei de mure v-o permite. In cazul in care ati optat pentru o cultura de mure de dimensiuni mai restranse (la ghiveci, in gradina sau pe langa casa), cel mai indicat ar fi sa le pliviti. Efortul nu este unul sustinut si in cateva reprize alaturi de familie veti rezolva problema buruienilor.
Pe plantatiile mari, recomandarile noastre sunt sa folositi pentru cultura de mure folii de protectie. Astfel veti reduce ariile de extindere a buruienilor, limitandu-le la suprafata gropilor in care ati sadit planturile tinere. In astfel de cazuri, 2-3 “sesiuni” de plivit la baza murilor vor fi mai mult decat suficiente pentru a ajuta plantele sa se dezvolte.
Ati vrea sa cunoasteti mai multe detalii despre protejarea murului de cultura de daunatori si de plantele invazive? Sunteti interesati sa va procurati butasi de mur fara spini? Asteptam sa ne contactati folosind detaliile de pe pagina de contact!
Consultanta Gratuita
Aveti nevoie de ajutor profesionist?
Beneficiati de consultanta gratuita din partea noastra!
Accesati formularul de contact. Suntem pregatiti sa va raspundem la intrebari. Tinand cont de experienta acumulata, putem oferi celor mai putin experimentati, dar dornici de a invata, toate informatiile necesare privind infiintarea unei culturi de mure!