Material Saditor
Materialul saditor pe care il furnizam clientilor din toata tara provine din propria pepieniera. Anual, avem posibilitatea sa pregatim butasi mur gata inradacinati, in cantitati mari, obtinuti in conditii optime, perfect aclimatizati, cu o prindere garantata in proportie de 100 %.
Butasi perfect aclimatizati la mediul natural;
Plante sanatoase si calitative (virus-free);
Rezistenta la patogeni si daunatori;
Inmultire in mediu controlat 100 %;
Disponibilitate tot timpul anului;
Cantitati mari, indiferent de conditiile climatice;
Venind in sprijinul cultivatorilor, asiguram materialul saditor in ghivece, plantele rezistand astfel manevrelor din timpul manipularii si pe tot parcursul procedurii de plantare.
Soiurile noastre sunt printre cele mai productive si rezistente varietati ale murului fara ghimpi, fiind recomandate pentru culturile de pe teritoriul Romaniei.
Si este o concluzie la care am ajuns singuri, din proprie experienta.
Soiuri de Mur Comercializate
Am ales sa comercializam cele 4 varietati prezente in magazinul online Muri.ro, tocmai datorita imunitatii la conditiile climatice extreme (ger – seceta), precum si datorita rezistentei la boli si daunatori. Materialul saditor este livrat la ghiveci. Pretul variaza in functie de cantitate.
Mur Soiul Loch Ness
Loch Ness este o varietate fara spini timpurie, cu productivitate considerabila. Lastarii, semi-erecti si vigurosi, au o buna rezistenta la frig. Prefera plantarea in zone insorite sau partial umbrite si se adapteaza fara probleme oricarui tip de teren.
Fructele sunt conice, cu dimensiuni medii spre mare si culoare intensa (negru stralucitor). Coapte complet, se caracterizeaza de optime proprietati organoleptice. Deosebit de dulci si aromate, cu aciditate redusa, se remarca prin gustul apropiat de cel al murelor salbatice.
In functie de clima, perioada de maturare a fructelor se poate prelungi din iunie pana in septembrie. Se culeg usor si datorita conservabilitatii (au o consistenta ferma, nu se zdrobesc), se preteaza consumului proaspat (in special), dar si prelucrarii.
Productivitate: Fiecare planta ajunsa la maturitate produce pana la 6 kg (8 – 12 tone / HA).
Caracteristici: Fructele au marimea M-L (4-6 g), sunt dulci, suculente si au o aciditate redusa.
Utilizari: Fructele soiului Loch Ness sunt perfecte pentru consumul proaspat (rezista cateva zile in frigider), pentru congelare si procesare industriala.
Recoltare: Perioada incepe pe la sfarsitul lui iunie si se intinde pana prin luna septembrie.
Cultivare: Este un soi universal, usor de intretinut, optim pentru plantatii, gradini sau ghivece.
Teren: Plantele nu prezinta exigente particulare. Prefera zonele insorite, partial umbrite, bine drenate.
Plantare:
- Distante pe rand: 75 – 150 cm
- Distanta intre randuri: 2 – 3 m
- Perioada: pe tot parcursul anului – radacini bine dezvoltate si autonome
Inaltimea de crestere: Lastarii au lungimi reduse comparativ cu Thornfree si Thornless Evergreen, atingand cel mult 2-3 m.
Datorita inaltimii reduse la care ajung plantele mature si absentei spinilor, varietatea Loch Ness este usor de intretinut. Se recomanda si celor care doresc sa cultive doar cateva plante, eventual la ghiveci.
Soiul se remarca pentru perisabilitatea scazuta. Este un motiv solid pentru ca fructele, deosebit de aromate, foarte apropiate de gustul autentic al murelor de padure, sa aiba ca destinatie consumul proaspat.
Livram material saditor cu o inaltime de 25-30 cm si cativa muguri, in ghivece de 9 x 9 x 9,5 cm.
Comercializarea se face pe tot parcursul anului. Plantele, inmultite in vitro, sunt perfect aclimatizate la conditiile mediului inconjurator.
Pret
- Pretul variaza in functie de cantitate:
- 10-100 buc - Pretul = 9 lei
- 100-500 buc - Pretul = 8 lei
- 500 - 1000 - Pretul = 7 lei
- 1000-2000 buc - Pretul = 6 lei
- 2000 + - Pretul = 5 lei
- Oferta valabila in limita stocului disponibil.
- Toate preturile includ Tva.
Mur Soiul Chester
Un soi foarte rustic, mediu-tardiv ca maturare a fructelor, Chester permite prelungirea perioadei de recoltare. Garanteaza plante viguroase, putin sensibile la cele mai frecvente boli, cu lastari grosi ca diametru, care se sustin singuri (erecti).
Varietatea se dezvolta bine pe terenuri (partial) insorite si pe orice sol, doar sa se evite stagnarile de apa. Rezistent la temperaturi scazute (cel mai rezistent soi fara spini, pana la -25ºC), se poate cultiva in zone muntoase, cu ierni geroase, insa ferite de curenti puternici.
Plantele, foarte fructifere, produc mure negre, lucioase, de dimensiuni medii spre mari. Dulci-acrisoare, difera ca gust de murele salbatice comune. Sunt consistente la atingere si usor de manipulat si cules, fiind potrivite in alimentatia proaspata, dar si transformarii industriale.
Productivitate: Este un soi extrem de productiv, cu pana la 10 kg fructe / planta matura (18 – 20 tone / HA).
Caracteristici: Fructele sunt de marime medie (M), dulci-acrisoare, suculente, aromate, cu o culoare negru intens.
Utilizari: Varietatea se poate comercializata ca marfa proaspata sau congelata, pentru uz casnic / industrial. Poate fi o alegere excelenta pentru integrarea in produse de patiserie.
Recoltare: Perioada incepe in iulie si se prelungeste pana in august, posibil septembrie.
Cultivare: Materialul saditor se potriveste pentru plantatii, gradini, ghivece (terase, balcoane).
Teren: Nu prezinta exigente particulare, prefera insa zone insorite sau partial umbrite, dar bine drenate.
Plantare:
- Distante pe rand: 100 – 200 cm
- Distanta intre randuri: 2 – 3 m
- Perioada: pe tot parcursul anului, planta avand radacini complet formate
Inaltimea de crestere: Lastarii au lungimi destul de modeste comparativ cu Thornless Evergreen (pana la 7-8 m) sau cu Thornfree si ating maxim 2-3 m.
Datorita caracteristicilor plantelor mature (nu au inaltimi mari, sunt fara spini, deloc pretentioase), materialul saditor din varietatea Chester se dezvolta frumos si daca se cultiva in ghivece, pe terase si balcoane.
Fructele, foarte calitative ca insusiri organoleptice si textura, se preteaza atat consumului proaspat, cat si industrial – pentru procesare si transformare in sucuri, gemuri, piureuri etc.
Materialul saditor pe care-l funizam in ghivece de 9 x 9 x 9,5 cm, include cativa muguri si are o inaltime de 25-30 cm.
Plantele se pot comanda in orice moment al anului, fiind inmultite prin micropropagare (in vitro) si perfect aclimatizate.
Pret
- Pretul variaza in functie de cantitate:
- 10-100 buc - Pretul = 9 lei
- 100-500 buc - Pretul = 8 lei
- 500 - 1000 - Pretul = 7lei
- 1000-2000 buc - Pretul = 6lei
- 2000 + - Pretul = 5 lei
- Oferta valabila in limita stocului disponibil.
- Toate preturile includ Tva.
Mur Soiul ThornFree
Soiul Thornfree, printre cele mai viguroase si productive, se comporta excelent in zonele aride, cu ierni aspre. Nefiind o varietate pretentioasa, se adapteaza tuturor conditiilor atata timp cat pamantul este bine drenat.
Fructele de culoare negru intens, cu un gust usor acidulat, sunt foarte aromate si suculente. Au dimensiuni destul de mari si daca se ia in considerare si productivitatea plantelor, soiul devine deosebit de avantajos pentru culturi.
Insa fructele nu ies in evidenta pentru cum se prezinta in timpul culesului. Se zdrobesc destul de usor, motiv pentru care se preteaza mai degraba utilizarilor industriale si prelucrarii (dulceata, vin, siropuri etc.) decat ca aliment proaspat.
Productivitate: Lastarii plantelor mature pot produce circa 6 – 7 kg (13 – 15 tone / HA), ceea ce dovedeste randamentul soiului.
Caracteristici: Fructele de marime medie spre mari (M – L), cu un gust dulce-acrisor, suculente, atrag si prin aroma.
Utilizari: Datorita perisabilitatii, se preteaza cel mai bine culesului cu destinatie industriala, pentru a fi transformate in sucuri, vinuri, gemuri etc.
Recoltare: Este un soi tardiv, fructele atingand maturitatea abia in august, iar recoltarea se prelungeste pana spre sfarsitul lui septembrie.
Cultivare: Soiul, deloc pretentios si fara spini, poate fi o alegere optima orice fel de cultura, de la plantarea in ghivece, la plantatii.
Teren: Materialul saditor prefera zonele insorite, partial umbrite, bine drenate si se adapteaza foarte bine indiferent de pH-ul solului.
Plantare:
- Distante pe rand: 75 – 150 cm
- Distanta intre randuri: 2 – 3 m
- Perioada: oricand in timpul anului – radacini autonome, bine dezvoltate
Inaltimea de crestere: Lastarii au lungime medie, dar pot ajunge si la peste 3 m, insa nu se apropie de Thornless Evergreen.
Cum fructele nu sunt foarte calitative odata culese (se zdrobesc usor), recomandam soiul pentru a fi utilizat cu precadere in scopuri industriale.
Din fructele foarte zemoase, cu aroma pregnanta, se pot prepara o multime de produse atat in casa, cat si la nivel idustrial (gemuri, siropuri etc.).
Pregatim material saditor in ghivece de 9 x 9 x 9,5 cm, lastarii avand cativa muguri si o inaltime de 25 – 30 cm.
Datorita modului in care furnizam butasii (la ghiveci), perioada de comercializare acopera intregul interval ianuarie – decembrie.
Pret
- Pretul variaza in functie de cantitate:
- 10-100 buc - Pretul = 9 lei
- 100-500 buc - Pretul = 8 lei
- 500 - 1000 - Pretul = 7 lei
- 1000-2000 buc - Pretul = 6 lei
- 2000 + - Pretul = 5 lei
- Oferta valabila in limita stocului disponibil.
- Toate preturile includ Tva.
Mur Soiul Thornless Evergreen
Soiul Thornless Evergreen fara spini este o varietate iubitoare de soare, cu rezistenta sporita la perioadele de inghet. I se spune Evergreen, frunzele ramanandu-i mereu verzi si in perioada in care iese din vegetatie.
Fructele de culoare negru – violet, rotunjite, sunt foarte dulci si suculente, cu cea mai redusa aciditate dintre soiurile cunoscute. Putin perisabile, se comporta exemplar la cules si la manipulare, rezistand zile in sir in compartimentul frigiderului.
Ca marime, se incadreaza la dimensiunile medii spre mici (M – S). Dar cu toate astea, au un foarte bun randament pe planta, garantand o productivitate ridicata pe plantele ajunse la maturitate deplina.
Productivitate: Este un soi cu o buna productivitate, cu pana la 6 – 7 kg fructe / planta adulta (12 – 14 tone / HA).
Caracteristici: Fructele au marime medie spre mica (M – S), sunt dulci, cu gust aromat, fara urma de aciditate nici la maturare incompleta, foarte calitative din toate punctele de vedere.
Utilizari: Inca se considera cel mai bun soi pentru pastrarea fructelor congelate. Dar la fel de bine, pentru cat de bine se prezinta, fructele pot avea orice alta intrebuintare.
Recoltare: Este un soi intermediar, perioada incepand in iulie si putand continua chiar si in septembrie, depinde de clima.
Cultivare: Materialul saditor se potriveste pentru orice fel de cultura, desi din cauza lungimii lastarilor, necesita ingrijire speciala daca se planteaza in ghivece.
Teren: Nu este un soi pretentios si nu prezinta exigente particulare, insa prefera zone insorite, cu un bun drenaj al apei.
Plantare:
- Distante pe rand: 100 – 200 cm
- Distanta intre randuri: 2 – 3 m
- Perioada: tot timpul anului, butasi avand radacini integral formate
Inaltimea de crestere: Lastarii au lungimi considerabile cu celelalte soiuri de-ale noastre, putandu-se dezvolta pana la 6 – 7 m.
Fructele se remarca pentru calitate si insusiri organoleptice, fiind indicate consumului proaspat, precum si congelarii. Nu se zdrobesc, rezista foarte bine conservate.
Furnizam material saditor cu inaltime de 25 – 30 cm, cativa muguri, pregatit la ghiveci cu dimensiunile de 9 x 9 x 9,5 cm.
Butasii se pot comanda oricand. Inmultiti in vitro, prin micropropagare, sunt perfect aclimatizati.
Pret
- Pretul variaza in functie de cantitate:
- 10-100 buc - Pretul = 8 lei
- 100-500 buc - Pretul = 7.5 lei
- 500 - 1000 - Pretul = 7 lei
- 1000-2000 buc - Pretul = 6.5 lei
- 2000 + - Pretul = 6 lei
- Oferta valabila in limita stocului disponibil.
- Toate preturile includ Tva.
Mai multe despre Muri si Mure
Murul fara spini este un arbust fructifer peren, cu rezistenta crescuta la factorii climatici, usor de cultivat. Atata timp cat beneficiaza de cel putin cateva ore bune de lumina solara directa, se adapteaza foarte bine tuturor zonelor geografice si oricarui tip de teren arabil.
Murul se poate regasi prin gradini si de-a lungul gardurilor, cat si la poalele insorite ale dealurilor sau pe coastele montane. Pentru obtinerea unei productii maxime pe plantele adulte, se recomanda cultivarea in zone cu sol fertil, bine drenat, fara acumulari de apa.
Dintre arbustii fructiferi, murul este cel mai putin pretentios. Nu necesita o ingrijire speciala, aparte fertilizarea solului si asigurarea unei cantitati de apa consistente in perioada de inflorire si de maturare a fructelor.
In cazul in care nu se dispune de suprafete arabile suficient de intinse pentru infiintarea unei plantatii, butasii de mur pot la fel de bine sa fie cultivati in curtea casei, intr-o gradina sau intr-un ghiveci incapator.
Momentul cel mai propice pentru plantare variaza in functie de caracteristicile climatice ale sezonului si ale zonei in care arbustii urmeaza sa fie cultivati.
In general, materialul saditor, se poate planta fie toamna tarziu – in perioada cuprinsa dintre mijlocul lui octombrie si sfarsitul lui noiembrie, fie primavara – de pe la inceputul lui martie, pana pe la sfarsitul lui aprilie.
Pentru ca butasii de mure sa aiba garantata prinderea in sol, este suficient ca operatiunea sa aiba loc cand plantele se afla in afara ciclului vegetativ.
Materialul saditor pe care-l furnizam, fiind inmultit in vitro (disponibil 365 de zile din 365) si livrat la ghivece (radacini dezvoltate, plante autonome), se poate planta in orice zi din an. Desigur, atat cat contextul climatic stagional o permite.
In functie de soi, perioada de maturare se intinde pe toata durata lunilor de vara, incepand cu ultima decada din iunie, pana spre ultima decada a lui septembrie.
Durata de viata a plantelor este in jurul a 10 – 12 ani. Primele mure se pot recolta deja din al doilea an de cultura, desi in cantitati modeste. Dupa al treilea an insa, productia pe planta incepe sa creasca, putand ajunge pana la un maxim de 10 kilograme.
Dintre fructele de padure, multi consumatori prefera murele. Si au motive intemeiate, deoarece se pot consuma atat proaspete, cat si congelate sau procesate sub forma de dulceata, siropuri, sucuri, lichioruri etc.
La fel de bine pot constitui baza pentru shake-uri / smoothie-uri / fresh-uri sau pentru preparate precum prajiturile, torturile, inghetatele sau salatele de fructe.
Din planta de mur se pot utiliza nu doar fructele. Frunzele, florile, radacinile si mugurii pot deveni remedii naturiste pretioase, fiind recomandate mai cu seama in afectiuni respiratorii si digestive.
Sarace in calorii, fructele sunt in schimb bogate in substante nutritive: vitaminele A, C si K, calciu, magneziu, potasiu, fibre, flavonoizi si alti antioxidanti.
Pe langa proprietatile nutritionale, murele sunt recunoscute pentru efectele puternic antioxidante, in masura sa contracareze efectul radicalilor liberi responsabili de degenerarea celulara.
In plus, protejeaza sistemul cardiovascular, ajuta la metabolizarea carbohidratilor, la atenuarea tulburarilor gastrointestinale si la detoxifierea organismului.