Inmultirea Butasilor de Mur in Vitro – Multiplicare prin Micropropagare
Inmultirea murului in vitro este o tehnica relativ noua daca se compara cu cele conventionale, mult mai populare – marcotare, butasire. Protocoalele de multiplicare in vitro cuprind diverse etape, bazate pe culturi initiate in laborator, in medii perfect controlate.
Tehnologia viitorului isi face simtita prezenta si in agricultura, in cultura murului. Multiplicarile in vitro devin mijloace tot mai raspandite in scopul obtinerii de material saditor sanatos sau de a salva diverse specii vegetale de la disparitie.
Inmultirea Murului in Vitro – Tehnologie – Etape
Prin tehnica de micropropagare, rezulta plante-clona identice 100 % cu planta-mama, dotate cu acelasi patrimoniu genetic. Sistemul de inmultire se bazeaza pe metode moderne ale culturilor in vitro de celule, tesuturi si fragmente vegetale.
Totul se desfasoara in ambiente sterile – in laboratoare stiintifice, controlate artificial, in absenta microorganismelor cu potential patogen.
Unul dintre aceste laboratoare este cel al USAMV Cluj (Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara), cu care am inceput o colaborare.
Micropropagarea se diferentiaza de orice alta metoda de inmultire traditionala cel putin prin aceste caracteristici:
- Are o eficienta crescuta, permitand realizarea unui numar impresionat de rasaduri, intr-un timp relativ scurt;
- Se serveste de protocoale sofisticate care permit reproducerea unor butasi perfect sanatosi – virus free.
Lastarii se obtin in eprubete si se dezvolta in recipiente inchise ermetic. Aici, dispun de apa si de substante nutritive necesare cresterii si transformarii in plante viguroase.
In terminologie de specialitate, plantele libere de virusi se mai numesc Virus Free.
Inmultirea Murului in Vitro – Etape
Inmultirea murului in vitro cuprinde diverse faze, dintre care, 3 principale:
- Initierea culturilor
- Multiplicarea
- Aclimatizarea
Inmultirea Murului in Vitro – Materialul Saditor
Faza de aclimatizare se desfasoara in pepiniera noastra. Transferul din Laboratorul de culturi in vitro al universitatii din Cluj-Napoca se face in caserole cu apa, unde in fiecare se odihnesc cateva sute de rasaduri plapande, inalte de circa 10 cm, cu radacinile firave.
Ce soiuri de mur îmi recomandați pentru înființarea unei culturi de mur într-o localitate din jud Iași, din lunca Bahluiului?
Va rog sa ne sunati pe 0766321753 si stabilim impreuna soiurile potrivite in functie de cultura pe care va ganditi sa o infiintati.