Am început Livrarile de Material Saditor de MUR – Inmultit in Vitro! 

Plantarea Murului

Obtinerea unei productivitati majore si a unor mure de cultura mari si sanatoase este conditionata si de alti factori, pe langa cei geoclimatici sau de pedologie, asa cum ii puteti gasi in sectiunea “Exigente pedoclimatice si de relief“.

Plantarea Murului

Tehnici de Plantare Mur

Nu mai putin importante, atunci cand intentionati sa va infiintati o plantatie de mure, sunt tehnicile de plantare mur, ce cuprind aspecte referitoare la:

         Calendarul de plantare mur;

         Structura plantatiei de mure;

         Operatiunea de plantare mur.

a. Calendarul de Plantare Mur

a1. Variante de plantare mur

Teoretic, nu exista un moment ideal pentru plantarea materialului saditor la ghiveci, similar celui furnizat de plantatia noastra. Potrivit unor pareri, plantarea butasilor de mur fara spini poate avea loc in orice luna din an.

Insa tinand cont de experientele pe care le-am acumulat de-a lungul anilor de cand ne ocupam de cultura murului fara ghimpi, va recomandam sa respectati calendarul de plantare mur.

a2. Perioada optima de plantare mur

Epocile clasice de cultivare mure, care inca functioneaza, variaza. Soiurile noastre de mur fara spini se pot planta:

         La sfarsit de toamna, in lunile octombrie si noiembrie, imediat ce au iesit din vegetatie;

         La inceput de primavara, in martie si aprilie, de preferat inainte sa intre in vegetatie.

Tinand cont de specificul climatic al tarii noastre, rezultate foarte bune, adica o prindere garantata in proportie de 100 %, se obtin toamna tarziu, incepand cu sfarsitul lui octombrie, dupa ce materialul saditor a iesit din vegetatie.

b. Structura Plantatiei de Mure

Atunci cand spatiul va permite, plantatiile de mure vor fi structurate in randuri la distanta de 2,5-3 m. Chiar daca nu dispuneti de o suprafata intinsa, distanta nu trebuie sa fie mai mica de 2 m, tocmai pentru ca:

         Pe de o parte, va permite sa intrati cu utilajele printre randuri, facilitand lucrarile de intretinere si de recoltare;

         Pe de alta parte, permite patrunderea razelor solare printre ramurile intinse pe sistemul de spalieri.

Pe randuri, rasadurile de mur vor fi plantate la o distanta de 1 m, 1,5 m, chiar 1.8 m in cazul unor soiuri, spatiul fiind esential pentru:

         Dezvoltarea individuala a fiecarei plante;

         Intinderea lastarilor pe sarmele spalierilor.

Material Saditor

Butasi_mur_ghiveci promo

Va oferim material saditor de calitate provenit din propria plantatie de mure.

Butasii sunt aclimatizati deja in Romania si au
Prinderea garantata 100%

Se pot planta pe toata durata anului, simplu, doar mutandu-le din ghiveci in locul unde se doreste plantarea.

c. Operatiunea Propriu-zisa de Plantare Mur

Pentru reusita operatiunii propriu-zise de plantare mur, foarte importanta este dimensiunea gropilor (latime, adancime). Butasii nu se planteaza nici prea adanc sub nivelul terenului, nici prea la suprafata.

Mugurii pozitionati pe radacina, destul de fragili, nu trebuie striviti de greutatea pamantului de deasupra. Totodata, o adancime prea mare ar putea intarzia perioada de rasarire a mugurilor sau acestia nu ar mai putea iesi deloc, caz in care plantarea murului ar fi inutila.

c1. Dimensiunile gropilor

Este necesar sa faceti gropi adanci de circa 20-25 cm si largi de circa 20 x 20 cm sau 25 x 25 cm. Pe fundul fiecarei gropi veti adauga un amestec de pamant cu gunoi de grajd bine fermentat si faramitat sau orice ingrasamant din comert care se recomanda la plantare. Circa un pumn de ingrasamant este mai mult decat suficient pentru hranirea puietilor de mure fara ghimpi.

c2. Pozitionarea rasadului

Rasadul, pozitionat cu radacina la circa 10-15 cm sub nivelul solului, se ingroapa cam pana la nivelul coletului (portiunea cuprinsa intre radacina si tulpina), acordand mare atentie portiunii de radacina si mugurilor, atunci cand este cazul. Prima frunzulita sau nod, ce va fi si punctul de plecare al coroanei, va fi lasat la cativa centimentri deasupra solului.

c3. Umplerea cu pamant

Daca ati ajuns la operatiunea de plantare mur, mare atentie cand umpleti gropile cu pamant si gunoi. Este de preferat sa presarati cate putin in dreptul radacinii, dupa care sa apasati usor. In acest fel, veti impiedica formarea golurilor de aer in jurul plantelor de mur. Prinderea butasilor este conditionata de integritatea radacinii, in timp ce dezvoltarea noilor lastari si fructificarea murului depind de prezenta si de starea mugurilor.

Ati vrea sa stiti mai multe despre tehnicile de plantare mur? Parcurgeti cu atentie informatiile pe care vi le oferim, fara sa treceti cu vederea nici posibilitatile de a achizitiona material saditor inradacinat la ghiveci, gata de plantare!

Consultanta Gratuita

Aveti nevoie de ajutor profesionist?

Beneficiati de consultanta gratuita din partea noastra!

Accesati formularul de contact. Suntem pregatiti sa va raspundem la intrebari. Tinand cont de experienta acumulata, putem oferi celor mai putin experimentati, dar dornici de a invata, toate informatiile necesare privind infiintarea unei culturi de mure!

Contacteaza-ne
+40766321753
Consultanta Gratuita | Muri.ro