Am început Livrarile de Material Saditor de MUR – Inmultit in Vitro! 

Lucrari pentru Intretinerea Murului fara Ghimpi

Lucrarile pentru intretinerea murului fara ghimpi apartin grupului de operatiuni absolut necesare atunci cand va doriti mai mult decat o planta ornamentala. Aceste proceduri au rolul sa ajute la reinnoirea si fructificarea anuala a plantei, asigurandu-i o dezvoltare corespunzatoare si o recolta consistenta.

Iata de ce consideram necesar sa informam fiecare cultivator de mure de importanta acestor lucrari. In absenta lor sau daca nu sunt efectuate la timp, cu toate ca este vorba despre mure de cultura, arbustii sunt totusi plante infestante, la fel ca „suratele” salbatice sau murele de padure.

Intretinerea Murului - Taierile la Mur

Acest lucru inseamna ca exista sansa ca de la un an la altul sa va treziti invadati de tufele de mur fara tepi tot mai greu de intretinut si controlat, fara sa va bucurati de savoarea fructelor pline de proprietati cu adevarat pretioase pentru organism.

1. Intretinerea Murului. Taierile Anuale

Operatiunile pentru intretinerea murului sunt necesare inca din primul an de viata, adica imediat dupa plantare. In anii urmatori, vor fi efectuate anual, respectand instructiunile noastre.

a. Intretinerea Murului. Prima Taiere

Odata cu dezvoltarea primelor ramuri, se efectueaza prima taiere, numita taiere de formare, considerata decisiva pentru intretinerea murului fara ghimpi. Operatiunea are mai mult un rol selectiv si presupune eliminarea ramurelelor fragile sau bolnave.

Pornind de la baza plantei, se aleg 1 sau 2 lastari dintre cei mai vigurosi, care in anul urmator vor da primele fructe. De regula se opteaza pentru ramul sau ramurile principale (drajoni) crescute din mugurii amplasati direct pe radacina.

Restul lastarilor vor fi taiati de la baza, lasand crengutele lungi de circa 8-10 cm.

b. Intretinerea Murului. Taierile Succesive

Incepand cu anul al doilea, cand planta de mur fara spini este mai dezvoltata, operatiunile de taiere, numite de fructificare, se efectueaza similar primului an. Taierile din anul 2 au rolul sa ajute cresterea si dezvoltarea plantelor, pregatindu-le pentru fructificarea din anii cu numarul 3, 4, 5, etc..

In anii urmatori, ca regula generala de taiere ramane retezarea ramurilor care au intrat pe rod in anul precedent. Acestea sunt usor de recunoscut, diferentiindu-se de cele tinere de 1 an in special prin culoarea brun inchis si prin rigiditate. Lastarii tineri sunt mai flexibili si au o coloratie verde spre maroniu.

2. Intretinerea Murului. Ingrijirea si Curatarea Plantelor

In literatura de specialitate pot fi mentionate ca lucrari de toamna. Acestea au drept scop curatarea si pregatirea plantelor pentru ”hibernare” si includ in principal activitati de taiere a tulpinilor ce au rodit deja in anul respectiv (taiere „uscata”).

Insa din experientele acumulate nu suntem adeptii acestor lucrari pentru intretinerea murului, ci ramanem fideli lucrarilor de primavara si de vara. Recomandarile pe care vi le punem la dispozitie isi au originea in experientele noastre, asa cum le-am testat an de an pe speciile murului fara ghimpi pe care le cultivam, dupa cum urmeaza:

a. Intretinerea Murului. Lucrarile de Primavara

Primavara, lucrarile de intretinere, pentru „toaletarea” murului sunt absolut necesare. Ele cuprind atat taierile de igienizare (curatea ramurilor uscate, deteriorate de inghet si bolnave), cat si taierile de fructificare (de rodire).

In parte, coincid cu operatiunile de toamna pentru intretinerea murului fara ghimpi, mentionate anterior. Amanarea lucrarilor de toamna pana in primavara urmatoare, are efecte benefice pentru planta. Totodata, reduce considerabil volumul de munca.

Material Saditor

Butasi_mur_ghiveci promo

Va oferim material saditor de calitate provenit din propria plantatie de mure.

Butasii sunt aclimatizati deja in Romania si au
Prinderea garantata 100%

Se pot planta pe toata durata anului, simplu, doar mutandu-le din ghiveci in locul unde se doreste plantarea.

b. Intretinerea Murului. Cum am Procedat Noi?

Am constatat ca vechii lastari, cei care au rodit deja, ajuta la protejarea noilor lastari (cei inca in formare), de gerul iernii. Asadar, toate aceste operatiuni de taiere le practicam primavara devreme (inceputul lui martie), inainte ca murele de cultura sa intre vegetatie.

Imediat ce natura se pregateste sa iasa din hibernare, exista sansa ca si lastarii de mur selectati in urma cu cateva luni sa fi inghetat. In aceste conditii, ar fi oricum nevoie de o taiere secundara pentru eliminarea ramurilor uscate, inghetate sau care nu au o directie corespunzatoare.

Taierile de primavara care incurajeaza fructificarea murului, se efectueaza diferentiat, in functie de nivelul de maturitate al plantei de mur fara spini. Ca regula generala de taiere, in cazul nostru a functionat foarte bine regula „anul si lastarul” si este cea pe care va recomandam s-o aplicati:

Anul 1: In primul an de viata, cel imediat dupa plantare, arbustii murului fara spini au o crestere destul de limitata. Daca materialul saditor are mai mult de 2-3 mladite, va recomandam s-o pastrati pe cea mai robusta. Restul vor fi taiate complet, cat mai aproape de nivelul coletului (portiunea ce face trecerea intre radacina si tulpina).

Anul 2: Dupa primul an de „rezidentiat” in plantatia de mure, arbustii ajung sa fie destul de vigurosi. In anul 2 vor fi suficiente lucrarile de intretinere anuale, conform procedurilor obisnuite. Astfel, veti selecta 2 drajoni de 1 an, cei mai sanatosi (de preferat lastarii principali proveniti din mugurii radiculari), in timp ce lastarii mai „anemici” vor fi eliminati, la o distanta de circa 20-25 cm de sol.

Anul 3: In al treilea an veti alege 3 lastari, de asemeni cei mai sanatosi. In plus in acesta an, intretinerea murului va include si taierea obligatorie a ramurilor ce au fructificat deja. Dupa ce au produs primele fructe, tulpinile murilor se usuca, lasand loc ramurilor tinere, „apte” sa rodeasca reinnoind cultura.

Anul 4: Incepand cu anul 4, lucrarile pentru intretinerea murului fara spini vor fi similare celor din anul 3, cu deosebirea ca veti alege 4 tulpini dintre cele tinere de 1 an. Arbustii ajunsi deja la maturitate ating productia maxima.

In anii urmatori veti ramane pe cel mult 4 lastari, pregatiti anual pentru fructificarea din anul urmator. Fiecare mladita de 1 an va fi taiata la lungimea de 2 m, ce corespunde cu inaltimea ultimei sarme de pe spalier.

Consultanta Gratuita

Aveti nevoie de ajutor profesionist?

Beneficiati de consultanta gratuita din partea noastra!

Accesati formularul de contact. Suntem pregatiti sa va raspundem la intrebari. Tinand cont de experienta acumulata, putem oferi celor mai putin experimentati, dar dornici de a invata, toate informatiile necesare privind infiintarea unei culturi de mure!

Contacteaza-ne
+40766321753
Consultanta Gratuita | Muri.ro

c. Intretinerea Murului. Lucrarile de Vara

Pe timpul lucrarilor de vara va veti dedica timpul legarii crengutelor, intretinerii si ramificarii arbustilor de mure fara ghimpi intrati deja in vegetatie.

c1. Intretinerea murului. Taierile de rodire

Taierile de rodire, considerate primele taieri „verzi”, sunt orientate in principal catre:

         Selectarea numarului de lastari principali;

         Fructificarea lastarilor laterali (cresteri laterale).

Dupa taierile anuale in care se selecteaza lastarii principali, trebuie sa aveti in vedere si lastarii secundari, proveniti direct din tulpinile principale. Asa cum puteti constata inca din al doilea an de vegetatie, fiecare mur are si cresteri laterale. Veti alege 4-5 ramuri dintre cele mai puternice, dispuse alternativ pe cele 2, 3 sau 4 tulpini principale, pe care le veti taia la 20-30 de cm, pastrand 4-5 muguri.

Cresterile laterale cele mai apropiate de nivelul coletului, pe o distanta de 40-50 cm de la sol, vor fi taiate integral, pana la nodul crengutelor principale. In acest mod, veti evita ca murele sa atinga pamantul odata cu lasarea lastarilor fructiferi sub propria greutate, sa se murdareasca de noroi sau sa se mucegaiasca.

c2. Intretinerea murului. Legarea

Acest tip de operatiuni consta in legarea propriu-zisa pe spalieri atat a tulpinilor de 1 an (de rod), cat si a drajonilor lasati sa se dezvolte. Lucrarile vor avansa pe masura ce tulpinile de mur cresc in lungime, cu mare atentie la tinerele mladite, mult mai plapande.

c3. Intretinerea murului. Taierile de ramificare

Taierea de ramificare, a doua taiere „verde”, poate avea loc pe la sfarsitul lunii iunie, inceputul lui iulie si intereseaza lastarii de 1 an, mai lungi de 2 m, care depasec inaltimea spalierilor.

Cu taierea de ramificare nu veti risca sa aveti ramuri mai lungi de 2-2,5 m, complet inutile, care nu vor face decat sa va incurce in intretinerea murului de cultura. In schimb, veti incuraja cresterea ramurilor laterale, planta fiind ajutata sa se ramifice.

Procedura presupune ruperea sau ciupirea varfurilor cu mana sau cu o foarfeca de vie si favorizeaza ramificarile laterale ale murului fara tepi. In acelasi timp ii veti permite lastarului sa se ingroase. Devenite mai puternice, mladitele au mai mari sanse de supravietuire in timpul inghetului, urmand sa va ofere si o productivitate de mure mai mare.

Folositi-va de formularul de contact pentru planificarea unei comenzi de mure fara spini, dar si pentru aflarea unor informatii pretioase despre intretinerea murului, necesare atunci cand va doriti propria plantatie!