More Website Templates @ TemplateMonster.com. July 16, 2012!
Tehnologia de Cultura a Murului

Plantatii de mure: Sistemul de irigatii

Suntem constienti ca nimeni nu vrea sa riste sa investeasca intr-o cultura de mure, daca nu are si o minima garantie ca va obtine o productivitate maxima. Cu toate ca nu se numara printre arbustii fructiferi sensibili la factorii pedoclimatici, murul are nevoie de un sol bine drenat, ferit de inundatiile din lunile ploioase.

Dar faptul ca este vorba despre o planta putin pretentioasa, nu exclude sistemul de irigatie, prezent pe orice plantatii de mure care se respecta.

a. Plantatii de mure. Caracteristicile sistemului de irigatie

Fluxul de apa trebuie sa corespunda cu tipul solului, precum si cu clima specifica zonei in care sunt amplasate plantatiile de mure. Se recomanda o cantitate de apa moderata, ce poate fi insa crescuta atat primavara, in perioada de inflorire, cat si vara.

Pentru a avea fructe mari si suculente, puteti intensifica fluxul de apa in perioada cand plantele de mur fara tepi fructifica, precum si inainte de recoltare (necesarul de apa poate ajunge pana la 3-5 l / zi / planta). In functie de varietati, perioada de recoltare corespunde cu lunile august-septembrie si chiar octombrie.

b. Plantatii de mure. Irigatia optima

Este important ca intre o irigatie si alta sa-i lasati terenului posibilitatea sa se usuce. Mare atentie la excesul de apa, care ar putea duce:

         Pe de o parte, la obtinerea unor fructe prea apatoase si prea putin dulci;

         Pe de alta parte, la mucegairea fructelor si chiar a radacinii de mur fara ghimpi.

c. Plantatii de mure. Irigatia pe timp de iarna

Pe timpul iernii, sistemul de irigatie poate fi sistat, plantele aflandu-se intr-o stare inerta. Odata cu sosirea frigului, murul iese din vegetatie si intra intr-un fel de hibernare, stare ce-l va proteja de inghet si intemperii.

d. Plantatii mure. Cum am procedat noi?

Sistemele de irigatie folosite in agricultura variaza:

         Irigatie prin picurare, ideala pentru culturile ample din campuri si gradini, inclusiv pentru plantatiile de mure;

         Irigatie prin aspersie sau prin stropire, recomandata culturilor de cereale si legume din camp sau din gradini;

         Irigatie cu tambur, utilizata pentru culturile de legume, pajisti sau livezi.

Tinand cont ca succesul fiecarei plantatii de mure depinde si de alegerea potrivita a sistemului de irigatie, ne-am orientat catre instalatia prin picurare, ce se bazeaza pe posibilitatea de:

         Repartizare a apei la fiecare planta, fara riscul ca vreuna sa ramana neudata;

         Reglare a cantitatii de apa la radacina fiecarei plante, proportional cu nevoile sale.

Este un fapt experiment deja ca aceasta varianta permite acoperirea uniforma a fiecarei zone de cultura. In plus, apa nu este risipita inutil, in timp ce alti muri sufera de sete. Totodata, daca nu se uda fructele si frunzele, se diminueaza si riscurile de aparitie ale bolilor caracteristice plantatiilor de mure.

Pentru mai multe detalii despre infiintarea unei plantatii de mure, puteti face o calatorie virtuala pe paginile site-ului nostru. Iar daca informatiile furnizate sunt insuficiente, folosindu-va de formularul de contact, puteti apela si la serviciul nostru de consultanta gratuita si chiar comanda materialul saditor de care aveti nevoie.

Recomandari:
01.

Nu plantati butasii de mur in afara perioadelor de plantare!

Nerespectarea calendarului de plantare va afecta prinderea si rezistenta plantelor.

02.

Achizitionati material saditor de la vanzatorii ce detin plantatii proprii!

Cumparand de la intermediari, nu aveti nicio garantie ca veti primi ce ati comandat.

03.

Cumparati butasi de mur fara spini autohtoni, evitati importurile!

Puietii de mur autohtoni fiind deja aclimatizati in tara noastra, au prinderea garantata.

 

Mituri si adevar despre muri si mure

Adevarul despre butasii de mur de 2 si 3 ani

Un material saditor de calitate nu se clasifica pe varste, in numar de ani (butasi de 1 an, de 2 ani, etc.). Radacina butasilor de mure fara tepi obtinuti prin marcotaj, precum cei proveniti din plantatia noastra de mure, este echivalenta cu radacina plantelor de 3 ani, obtinute prin butasire.

Adevarul despre maturizarea murelor de cultura

Ca orice alti arbusti fructiferi, si murele de cultura au nevoie de o perioada de timp pentru a se dezvolta. Maturizarea si fructificarea maxima sunt atinse abia in anii 4 sau 5 de viata. Acest lucru inseamna ca niciodata un mur plantat azi nu poate avea productivitatea arbustilor cu varsta de 4-5 ani.

Material saditor

Prin intermediul mediului online si a site-ului muri.ro, va oferim material saditor de calitate provenit din propria plantatie de mure. Butasii sunt aclimatizati deja in Romania si au Prinderea garantata 100%

 

Anual, livrarile incep cu data de 15 octombrie. In functie de stocul disponibil si respectand calendarul de plantare, livrarile vor continua si in primavara urmatorului an, pana cel tarziu in lunile martie-aprilie.

Va rugam sa consultati oferta completa de butasi mur afisata pe site! Pentru o comanda sau rezervari de material saditor, precum si pentru informatii suplimentare despre cultura murului, puteti folosi datele de contact.