More Website Templates @ TemplateMonster.com. July 16, 2012!
Tehnologia de Cultura a Murului

Secrete in cultivarea murelor fara ghimpi

Dintre toate fructele de padure ce pot fi cultivate pe langa casa, murele de cultura sunt specia cea mai putin pretentioasa. Insa cultivarea murelor este conditionata si de respectarea catorva secrete ce contribuie la dezvoltarea corespunzatoare a materialului saditor pe care vi-l furnizam.

Poate ca unii dintre dumneavoastra stau pe ganduri atunci cand nu dispun de suficient teren pentru a-si infiinta o plantatie de mure fara spini in adevaratul sens al cuvantului. Poate ca in nestiinta de cauza, va intrebati daca ati putea planta si un singur butas de mur, fara teama ca acesta nu ar fructifica incepand cu anul 2 de plantare.

Si totusi, nimic nu va poate impiedica sa va dedicati acestei pasiuni, care este cultivarea murelor fara ghimpi.

a. Cultivarea murelor. Mure de cultura la ghiveci

Este adevarat ca murele de cultura, la fel ca "suratele" de padure, au nevoie de spatiu suficient pentru a inradacina si a se dezvolta. Iar o planta robusta nu va creste niciodata la dimensiunile standard daca nu are la dispozitie destul pamant, bogat in nutrienti.

Contrar asteptarilor, rezultate mai mult decat satisfacatoare se pot obtine si din cultivarea murelor in ghivece. Daca va orientati catre aceste variante, de o importanta esentiala este alegerea vaselor sau a ghivecelor.

Puteti folosi vase sau ghivece suficient de incapatoare incat sa adaposteasca radacina si sa permita dezvoltarea plantei de mur fara spini ajunsa la maturitate. Sunt indicate ghivecele si laditele cu o deschidere de 40-50 cm si cu o profunzime de circa 40 de cm.

Vasele respective trebuie apoi umplute cu pamant fertil, eventual pamant de gradina bogat in humus, cu proprietati similare solului din plantatiile de mur fara ghimpi. Va recomandam sa pregatiti si un sistem de sustinere, similar spalierilor din plantatii.

b. Cultivarea murelor. Polenizarea murelor de cultura

Intr-adevar, exista arbusti fructiferi de cultura, precum catina, care pentru a fructifica, trebuie plantati in pereche, mascul si femela. Daca optati pentru cultivarea murelor, aceasta problema nu exista, indiferent de speciile de mur.

Soiurile de mur fara spini pe care le cultivam sunt autofertile. Polenizarea este de tip entomofil, ceea ce inseamna ca se realizeaza prin intermediul insectelor, care de bunavoie si nesilite de nimeni, zboara de la o planta la alta.

Asadar, varietatile noastre de mure de cultura pot fi plantate la fel de bine singure, in plantatii extinse, dar si impreuna cu alte soiuri. Spre deosebire de alte specii de arbusti fructiferi, indiferent de tipurile de muri alese, nu veti risca sa obtineti o planta sterila.

Nu ezitati sa ne solicitati informatii referitoare la cultivarea murului fara ghimpi, folosind detaliile de contact! Va asteptam si pentru comenzi sau rezervari de material saditor, in limita stocului disponibil si respectand calendarul de plantare!

 
Recomandari:
01.

Nu plantati butasii de mur in afara perioadelor de plantare!

Nerespectarea calendarului de plantare va afecta prinderea si rezistenta plantelor.

02.

Achizitionati material saditor de la vanzatorii ce detin plantatii proprii!

Cumparand de la intermediari, nu aveti nicio garantie ca veti primi ce ati comandat.

03.

Cumparati butasi de mur fara spini autohtoni, evitati importurile!

Puietii de mur autohtoni fiind deja aclimatizati in tara noastra, au prinderea garantata.

 

Mituri si adevar despre muri si mure

Adevarul despre butasii de mur de 2 si 3 ani

Un material saditor de calitate nu se clasifica pe varste, in numar de ani (butasi de 1 an, de 2 ani, etc.). Radacina butasilor de mure fara tepi obtinuti prin marcotaj, precum cei proveniti din plantatia noastra de mure, este echivalenta cu radacina plantelor de 3 ani, obtinute prin butasire.

Adevarul despre maturizarea murelor de cultura

Ca orice alti arbusti fructiferi, si murele de cultura au nevoie de o perioada de timp pentru a se dezvolta. Maturizarea si fructificarea maxima sunt atinse abia in anii 4 sau 5 de viata. Acest lucru inseamna ca niciodata un mur plantat azi nu poate avea productivitatea arbustilor cu varsta de 4-5 ani.

Material saditor

Prin intermediul mediului online si a site-ului muri.ro, va oferim material saditor de calitate provenit din propria plantatie de mure. Butasii sunt aclimatizati deja in Romania si au Prinderea garantata 100%

 

Anual, livrarile incep cu data de 15 octombrie. In functie de stocul disponibil si respectand calendarul de plantare, livrarile vor continua si in primavara urmatorului an, pana cel tarziu in lunile martie-aprilie.

Va rugam sa consultati oferta completa de butasi mur afisata pe site! Pentru o comanda sau rezervari de material saditor, precum si pentru informatii suplimentare despre cultura murului, puteti folosi datele de contact.