More Website Templates @ TemplateMonster.com. July 16, 2012!
Tehnologia de Cultura a Murului

Protejarea murului de cultura de boli si de plantele invazive

Toate plantele de cultura au nevoie de ingrijire permanenta. Murele fara ghimpi se numara si ele printre soiurile pentru care intretinerea si protejarea de boli, de daunatori si de buruieni sunt activitati esentiale, ce trebuie efectuate cu regularitate pe intreaga perioada de viata.

Cu toate ca se afla in topul celor mai rezistente soiuri de mur fara spini, varietatile prezente pe plantatia noastra (mure Thornfree si Thornless Evergreen) au nevoie in egala masura sa fie protejate de daunatori si de plantele invazive. Prin operatiuni specifice, veti reusi sa preveniti si sa controlati toti "musafirii" nepoftiti vazuti sau nevazuti din cultura de mure.

a. Protejarea murului de cultura de boli si daunatori

Pentru protejarea murului de cultura de bolile specifice, sunt necesare operatiuni preventive impotriva:

         Parazitilor, responsabili de aparitia unor boli precum: rugina, patarea alba (ambele afecteaza frunzele) si putregaiul cenusiu (localizat la nivelul fructelor);

         Insectelor daunatoare (cele mai raspandite sunt paianjenii rosii si afidele);

         Animalelor daunatoare.

Ca sa preintampinati toate aceste neplaceri, puteti folosi substante pesticide pe baza de sulf si cupru.

La fel de utile sunt taierile pentru intretinerea murului, ce se pot efectua in orice moment din an. Operatiunile de taiere au ca scop nu doar eliminarea ramurilor uscate din cauza inghetului sau a celor care au fructificat deja, ci si indepartarea portiunilor de tulpini "bolnave" sau infestate cu paraziti.

Pentru a limita propagarea unor eventuale boli, va recomandam ca in urma taierilor, resturile murului sa fie adunate departe de plantatie si arse.

b. Protejarea murului de cultura de plantele invazive

Protejarea murului de cultura de plantele invazive este o operatiune importanta in special in primul an de cultura, cand arbustul murului fara ghimpi este inca prea putin dezvoltat. Predispozitia spre buruieni exista si in anii urmatori, insa dezvoltarea progresiva a arbustilor de mur atenueaza partial efectul plantelor invazive.

Se dovedesc utile saparile anuale sau bianuale, atunci cand suprafata plantatiei de mure v-o permite. In cazul in care ati optat pentru o cultura de mure de dimensiuni mai restranse (la ghiveci, in gradina sau pe langa casa), cel mai indicat ar fi sa le pliviti. Efortul nu este unul sustinut si in cateva reprize alaturi de familie veti rezolva problema buruienilor.

Pe plantatiile mari, recomandarile noastre sunt sa folositi pentru cultura de mure folii de protectie. Astfel veti reduce ariile de extindere a buruienilor, limitandu-le la suprafata gropilor in care ati sadit planturile tinere. In astfel de cazuri, 2-3 "sesiuni" de plivit la baza murilor vor fi mai mult decat suficiente pentru a ajuta plantele sa se dezvolte.

Ati vrea sa cunoasteti mai multe detalii despre protejarea murului de cultura de daunatori si de plantele invazive? Sunteti interesati sa va procurati butasi de mur fara spini? Asteptam sa ne contactati folosind detaliile de pe pagina de contact!

 
Recomandari:
01.

Nu plantati butasii de mur in afara perioadelor de plantare!

Nerespectarea calendarului de plantare va afecta prinderea si rezistenta plantelor.

02.

Achizitionati material saditor de la vanzatorii ce detin plantatii proprii!

Cumparand de la intermediari, nu aveti nicio garantie ca veti primi ce ati comandat.

03.

Cumparati butasi de mur fara spini autohtoni, evitati importurile!

Puietii de mur autohtoni fiind deja aclimatizati in tara noastra, au prinderea garantata.

 

Mituri si adevar despre muri si mure

Adevarul despre butasii de mur de 2 si 3 ani

Un material saditor de calitate nu se clasifica pe varste, in numar de ani (butasi de 1 an, de 2 ani, etc.). Radacina butasilor de mure fara tepi obtinuti prin marcotaj, precum cei proveniti din plantatia noastra de mure, este echivalenta cu radacina plantelor de 3 ani, obtinute prin butasire.

Adevarul despre maturizarea murelor de cultura

Ca orice alti arbusti fructiferi, si murele de cultura au nevoie de o perioada de timp pentru a se dezvolta. Maturizarea si fructificarea maxima sunt atinse abia in anii 4 sau 5 de viata. Acest lucru inseamna ca niciodata un mur plantat azi nu poate avea productivitatea arbustilor cu varsta de 4-5 ani.

Material saditor

Prin intermediul mediului online si a site-ului muri.ro, va oferim material saditor de calitate provenit din propria plantatie de mure. Butasii sunt aclimatizati deja in Romania si au Prinderea garantata 100%

 

Anual, livrarile incep cu data de 15 octombrie. In functie de stocul disponibil si respectand calendarul de plantare, livrarile vor continua si in primavara urmatorului an, pana cel tarziu in lunile martie-aprilie.

Va rugam sa consultati oferta completa de butasi mur afisata pe site! Pentru o comanda sau rezervari de material saditor, precum si pentru informatii suplimentare despre cultura murului, puteti folosi datele de contact.