More Website Templates @ TemplateMonster.com. July 16, 2012!
Tehnologia de Cultura a Murului

Pregatirea solului la cultura de mure

O cultura de mure productiva si o fructificare imbelsugata, cu mure mari si dulci, depind in mare masura si de pregatirile preliminarii ale solului.

Terenul pe care urmeaza sa fie plantate varietatile de mur fara spini are nevoie ca prin lucrari specifice de arat, discuit, etc., sa fie transformat intr-unul propice culturilor. Astfel, tinerii butasi de mur, dar si plantele ajunse la maturitate vor fi gazduite in conditii favorabile pe toata durata celor 10-12 ani de viata.

a. Cultura de mure. Operatiuni preliminarii

Printre operatiunile preliminarii de pregatire a solului, recomandate de orice tehnician specialist in mure de cultura, se numara:

         Analizarea terenului: verificarea pH-ului, continutul de materie organica (ingrasamant natural);

         Eliminarea ierburilor perene (buruieni) din viitoarea cultura de mure;

         Indepartarea altor resturi din sol: pietre, radacini, deseuri, etc.

         Imprastierea unei cantitati suficiente de gunoi de grajd matur;

         Aratul pamantului, la o adancime de 30-40 cm, cu ingroparea ingrasamantului;

         Discuitul pamantului si eventual frezarea.

b. Cultura de mure. Caracteristicile terenului

Pentru fiecare metru patrat de cultura, trebuie sa fie inclus in sol circa 4-8 kilograme de gunoi de grajd bine putrezit si maruntit. De asemeni, pentru ca solul sa contina toti nutrientii necesari obtinerii unor plante de mur fara ghimpi robuste, este indicat sa fie incorporata si o cantitate de ingrasamant mineral echivalenta cu 40 g / mp.

c. Cultura de mure. Fertilizarea solului

Unele surse recomanda ca pentru fertilizare, sa se foloseasca tot felul de ingrasaminte chimice, saruri de potasiu si superfosfati, in proportii variabile. De exemplu, un ingrasamant pe baza de calciu va contribui la imbunatatirea consistentei fructelor, in timp ce concentratia de potasiu favorizeaza colorarea specifica negru-violet a fiecarei mure de cultura.

d. Cultura de mure. Cum am procedat noi?

In plantatia pe care o cultivam cu mure fara ghimpi, am folosit doar gunoi de grajd matur, bine fermentat si maruntit, pe care l-am imprastiat pe intreaga suprafata a terenului, inainte de primul arat. In timpul plantarii materialului saditor, am mai adaugat la radacina fiecarui mur cate o mana de gunoi uscat si faramitat.

Intrucat nu am avut probleme calitative cu solul, nu am adaugat alt ingrasamnat mineralo-organic. Cu toate acestea, cultura de mure avanseaza foarte bine de la un an la altul, oferindu-ne o recolta de mure sanatoase si totodata gustoase.

In caz de nelamuriri in ce priveste pregatirea solului la cultura de mure, nu ezitati sa ne solicitati ajutorul, apeland la datele de contact! Suntem pregatiti sa va oferim nu doar informatii, ci si material saditor de calitate, provenit din plantatia noastra.

 
Recomandari:
01.

Nu plantati butasii de mur in afara perioadelor de plantare!

Nerespectarea calendarului de plantare va afecta prinderea si rezistenta plantelor.

02.

Achizitionati material saditor de la vanzatorii ce detin plantatii proprii!

Cumparand de la intermediari, nu aveti nicio garantie ca veti primi ce ati comandat.

03.

Cumparati butasi de mur fara spini autohtoni, evitati importurile!

Puietii de mur autohtoni fiind deja aclimatizati in tara noastra, au prinderea garantata.

 

Mituri si adevar despre muri si mure

Adevarul despre butasii de mur de 2 si 3 ani

Un material saditor de calitate nu se clasifica pe varste, in numar de ani (butasi de 1 an, de 2 ani, etc.). Radacina butasilor de mure fara tepi obtinuti prin marcotaj, precum cei proveniti din plantatia noastra de mure, este echivalenta cu radacina plantelor de 3 ani, obtinute prin butasire.

Adevarul despre maturizarea murelor de cultura

Ca orice alti arbusti fructiferi, si murele de cultura au nevoie de o perioada de timp pentru a se dezvolta. Maturizarea si fructificarea maxima sunt atinse abia in anii 4 sau 5 de viata. Acest lucru inseamna ca niciodata un mur plantat azi nu poate avea productivitatea arbustilor cu varsta de 4-5 ani.

Material saditor

Prin intermediul mediului online si a site-ului muri.ro, va oferim material saditor de calitate provenit din propria plantatie de mure. Butasii sunt aclimatizati deja in Romania si au Prinderea garantata 100%

 

Anual, livrarile incep cu data de 15 octombrie. In functie de stocul disponibil si respectand calendarul de plantare, livrarile vor continua si in primavara urmatorului an, pana cel tarziu in lunile martie-aprilie.

Va rugam sa consultati oferta completa de butasi mur afisata pe site! Pentru o comanda sau rezervari de material saditor, precum si pentru informatii suplimentare despre cultura murului, puteti folosi datele de contact.