Am început Livrarile de Material Saditor de MUR – Inmultit in Vitro! 
reteta Jamilei - prajitura fara coacere cu mure

Desert racoritor cu mure si iaurt – Reteta inspirata din reteta Jamilei

O prajitura fara coacere cu mure este o idee minunata pe vreme caniculara, daca nu-ti lipsesc fructele de padure.

Desigur, exista numeroase alternative la prajitura fara coacere cu mure, dar am ales reteta Jamilei. Pentru ca ne place si stim cat de tare-ti place si tie stilul ei, modul in care gateste si mai cu seama tot ce-i iese din maini.

Nu e grav nici daca in loc de mure de cultura sau salbatice folosesti alte fructe de padure. Atata doar, ia in considerare ca poate e nevoie sa ”umbli” la cantitatea de fructe pe care le vei folosi.

Si nu e grav nici daca te vei ocupa de prajitura fara coacere cu mure fix la iarna, cand vei vrea mai degraba sa te incalzesti punand in functiune cuptorul, decat sa te racoresti la ”umbra” paharului cu iaurt si a pumnului de mure.

Prajitura fara coacere cu mure – Reteta Jamilei, pas cu pas

Ingrediente

  • 15 g gelatina
  • 100 ml lapte
  • 100 g zahar vanilinat
  • 1 lingura esenta fructe de padure
  • 300 g iaurt grecesc (10 % grasime)
  • 200 g mascarpone
  • 300 g mure
  • 100 g piscoturi

Preparare

Pasul 1: Gelatina

Mai intai, se hidrateaza gelatina. Pune continutul plicului intr-un bol incapator si adauga peste circa 50 de ml de apa proaspata. Amesteca bine si lasa la repaus.

Incalzeste laptele pana aproape de punctul de fierbere si toarna in bolul cu gelatina hidratata. Continua sa amesteci pana la completa omogenizare a gelatinei.

Daca intampini dificultati si raman cocoloase, rezolvarea vine in cateva clipe, doar incalzind putin ingredientele.

Pasul 2: Siropul

Lasa bolul cu compozitia in stand by si ocupa-te de pregatirea siropului.

Este bine sa folosesti tot un bol / castron incapator. Toarna 200 de ml de apa rece, iar peste, circa 30 g de zahar vanilinat (de la brand-ul care-ti convine cel mai tare), pe care-l vei amesteca pana se dizolva in totalitate.

In locul gramajului exact, merge si masuratoare cu lingura. Cam 2 linguri sunt ok sau dupa ce-ti dicteaza gustul.

Pentru mai multa savoare in prajitura fara coacere cu mure, poti adauga si putina esenta de fructe de padure.

Pasul 3: Crema

Lasa in repaus si siropul si incepe sa prepari crema.

Transbordeaza iaurtul – lasat in prealabil sa ajunga la temperatura camerei – intr-un recipient mai incapator. Presara peste restul cantitatii de zahar vanilinat din cele 100 de g initiale.

Amesteca foarte bine compozitia, apoi adauga laptele cu gelatina pregatit la pasul 1. Continua sa amesteci cu telul din dotare. Daca nu-l ai, nu stii ce pierzi…

In aceasta etapa, adauga mascarponele rece si inca putina esenta de fructe de padure. Incorporeaza bine si ultimele ingrediente, asa incat rezultatul sa fie fara cusur.

Pasul 4: Fructele

In bolul cu crema, adauga fructele preferate, in acest caz, mure proaspete intregi. Amesteca bine, dar cu grija, asa incat sa nu le zdrobesti. Sunt foarte delicate si rezultatul nu va mai fi acelasi daca se vor rupe si vor lasa zeama.

Cel mai bine la astfel de operatiuni se preteaza soiurile Loch Ness si Thornless Evergreen, datorita felului in care se comporta la manipulare si mai ales a gustului.

Primul soi este mai timpuriu, cu fructe foarte aromate, apropiate ca gust de murele salbatice. Varietatea Evergreen este ceva mai tardiv la coacere, iar fructele, dulci, au cea mai redusa aciditate.

Pasul 5: Tava

Ia o tava de silicon. Este cea mai buna optiune pe care-o poti avea dintre toate ofertele de vase de gatit de pe piata.

Toarna cu grija crema cu iaurt si fructe, dupa care niveleaza bine, fara insa ca prin presare sa apesi, compromitand fructele.

Pasul 6: Piscoturile

Tine la indemana piscoturile si siropul preparat la pasul 2.

Insiropeaza fiecare piscot, cufundandu-l scurt in lichid, dupa care aseaza-le peste crema din tava.

Pasul 7: Repausul

Pune prajitura fara coacere cu mure si iaurt la rece cel putin 4-5 ore, preferabil peste noapte. Este o masura comuna la deserturile fara coacere, care ajuta la mentinerea formei dorite.

La cateva ore distanta sau in ziua urmatoare, nu-ti ramane decat sa indepartezi lateralele din silicon si sa o rastorni pe o tava.

Daca tii la aspectul final, poti orna pe deasupra cu alte cateva mure de cultura proaspete sau cu un mix de fructe de padure colorate (zmeura, capsuni, agrise, coacaze rosii etc.).

Rezultatul va surprinde nu doar prin gustul apetisant, perfect armonizat cu temperaturile estive, ci si prin infatisarea fabuloasa, demna de maestrii patiseri de talia Jamilei.

Tips & Tricks – Ca sa iasa bine prajitura fara coacere cu mure!

prajitura fara coacere cu mure - reteta Jamilei

  1. Inlocuind iaurtul grecesc din reteta cu iaurt natural, crema va fi mai slab inchegata (mai moale) si va avea un gust usor mai acrisor.
  2. Daca nu vrei sa folosesti mascarpone sau nu dispui, alternativa inseamna frisca lichida. Pentru a avea o consistenta similara cu mascarponele, trebuie batuta abia pe jumatate.
  3. Prajitura cu iaurt si mure preparata dupa reteta Jamilei se poate aseza in tava clasica de chec. Este preferabila varianta de silicon pentru ca nu lipeste.
  4. In cazul tavilor obisnuite, inainte sa torni compozitia, tapeteaza peretii cu folie de plastic, altfel va fi greu de dezlipit dupa racire.
  5. In schimbul piscoturilor clasice, te poti baza si pe un blat de tort sau de biscuiti. Depinde de gusturi.
  6. Ornarea se poate face si cu sirop de mure, de afine, de zmeura etc., nu doar cu fructe de padure proaspete,

Imaginatia si gusturile isi vor lasa mereu amprenta asupra oricarei retete, indiferent daca este vorba despre deserturi cu mure sau despre feluri principale, concepute de cei mai renumiti chefi.

Te incanta prajitura fara coacere cu mure si iaurt?

Deocamdata, ti-am propus o idee despre ce sa faci daca ai o plantatie de mure sau numai cateva plante pe langa casa.

Oricum, si cativa butasi tineri fac minuni la maturitate, oferindu-ti fructe proaspete cat tine sezonul. Adica dupa anii 3-4 incolo, sunt indeajuns sa satisfaca poftele familiei si chiar sa faci o rezerva pentru iarna.

Daca nu te multumeste cantitatea pe care o culegi doar de la cateva plante, poti sa-ti organizezi gradina sau terenul asa incat sa primeasca zeci de plante. Si de ce nu, te poti gandi chiar sa incepi o mica afacere de familie cu butasi de mur si fructe, pe care s-o dezvolti treptat.

Informatiile le gasesti la noi pe site, asa cum am experimentat personal. Iar detalii mai stufoase le vei primi daca ne contactezi. Consultanta este gratuita si-ti vom raspunde in limita timpului si a cunostintelor.

Speram ca minunatul desert anti-canicula sa fie pe placul tau. Suntem nerabdatori sa vedem cum ti-a iesit, asa ca-ti asteptam fotografiile!

Lasa Comentariu...

Your email address will not be published.

*