More Website Templates @ TemplateMonster.com. July 16, 2012!
Tehnologia de Cultura a Murului

Tehnici de plantare mur

Obtinerea unei productivitati majore si a unor mure de cultura mari si sanatoase este conditionata si de alti factori, pe langa cei geoclimatici sau de pedologie, asa cum ii puteti gasi in sectiunea "Exigente pedoclimatice si de relief".

Nu mai putin importante, atunci cand intentionati sa va infiintati o plantatie de mure, sunt tehnicile de plantare mur, ce cuprind aspecte referitoare la:

         Calendarul de plantare mur;

         Structura plantatiei de mure;

         Operatiunea de plantare mur.

a. Calendarul de plantare mur

a1. Variante de plantare mur

Teoretic, nu exista un moment ideal pentru plantarea materialului saditor la ghiveci, similar celui furnizat de plantatia noastra. Potrivit unor pareri, plantarea butasilor de mur fara spini poate avea loc in orice luna din an.

Insa tinand cont de experientele pe care le-am acumulat de-a lungul anilor de cand ne ocupam de cultura murului fara ghimpi, va recomandam sa respectati calendarul de plantare mur.

a2. Perioada optima de plantare mur

Epocile clasice de cultivare mure, care inca functioneaza, variaza. Soiurile noastre de mur fara spini se pot planta:

         La sfarsit de toamna, in lunile octombrie si noiembrie, imediat ce au iesit din vegetatie;

         La inceput de primavara, in martie si aprilie, de preferat inainte sa intre in vegetatie.

Tinand cont de specificul climatic al tarii noastre, rezultate foarte bune, adica o prindere garantata in proportie de 100 %, se obtin toamna tarziu, incepand cu sfarsitul lui octombrie, dupa ce materialul saditor a iesit din vegetatie.

b. Structura plantatiei de mure

Atunci cand spatiul va permite, plantiile de mure vor fi structurate in randuri la distanta de 2,5-3 m. Chiar daca nu dispuneti de o suprafata intinsa, distanta nu trebuie sa fie mai mica de 2,5 m, tocmai pentru ca:

         Pe de o parte, va permite sa intrati cu utilajele printre randuri, facilitand lucrarile de intretinere si de recoltare;

         Pe de alta parte, permite patrunderea razelor solare printre ramurile intinse pe sistemul de spalieri.

Pe randuri, rasadurile de mur vor fi plantate la o distanta de 1,5 m, spatiul fiind esential pentru:

         Dezvoltarea individuala a fiecarei plante;

         Intinderea lastarilor pe sarmele spalierilor.

c. Operatiunea propriu-zisa de plantare mur

Pentru reusita operatiunii propriu-zise de plantare mur, foarte importanta este dimensiunea gropilor (latime, adancime). Butasii nu se planteaza nici prea adanc sub nivelul terenului, nici prea la suprafata.

Mugurii pozitionati pe radacina, destul de fragili, nu trebuie striviti de greutatea pamantului de deasupra. Totodata, o adancime prea mare ar putea intarzia perioada de rasarire a mugurilor sau acestia nu ar mai putea iesi deloc, caz in care plantarea murului ar fi inutila.

c1. Dimensiunile gropilor

Este necesar sa faceti gropi adanci de circa 40-45 cm si largi de circa 30 x 30 cm sau 25 x 25 cm. Pe fundul fiecarei gropi veti adauga un amestec de pamant cu gunoi de grajd bine fermentat si faramitat. Circa un pumn de ingrasamant este mai mult decat suficient pentru hranirea puietilor de mure fara ghimpi.

c2. Pozitionarea rasadului

Rasadul, pozitionat cu radacina la circa 10-15 cm sub nivelul solului, se ingroapa cam pana la nivelul coletului (portiunea cuprinsa intre radacina si tulpina), acordand mare atentie portiunii de radacina si mugurilor, atunci cand este cazul. Prima frunzulita sau nod, ce va fi si punctul de plecare al coroanei, va fi lasat la cativa centimentri deasupra solului.

c3. Umplerea cu pamant

Daca ati ajuns la operatiunea de plantare mur, mare atentie cand umpleti gropile cu pamant si gunoi. Este de preferat sa presarati cate putin in dreptul radacinii, dupa care sa apasati usor. In acest fel, veti impiedica formarea golurilor de aer in jurul plantelor de mur. Prinderea butasilor este conditionata de integritatea radacinii, in timp ce dezvoltarea noilor lastari si fructificarea murului depind de prezenta si de starea mugurilor.

Ati vrea sa stiti mai multe despre tehnicile de plantare mur? Parcurgeti cu atentie informatiile pe care vi le oferim, fara sa treceti cu vederea nici posibilitatile de a achizitiona material saditor inradacinat la ghiveci, gata de plantare!

Recomandari:
01.

Nu plantati butasii de mur in afara perioadelor de plantare!

Nerespectarea calendarului de plantare va afecta prinderea si rezistenta plantelor.

02.

Achizitionati material saditor de la vanzatorii ce detin plantatii proprii!

Cumparand de la intermediari, nu aveti nicio garantie ca veti primi ce ati comandat.

03.

Cumparati butasi de mur fara spini autohtoni, evitati importurile!

Puietii de mur autohtoni fiind deja aclimatizati in tara noastra, au prinderea garantata.

 

Mituri si adevar despre muri si mure

Adevarul despre butasii de mur de 2 si 3 ani

Un material saditor de calitate nu se clasifica pe varste, in numar de ani (butasi de 1 an, de 2 ani, etc.). Radacina butasilor de mure fara tepi obtinuti prin marcotaj, precum cei proveniti din plantatia noastra de mure, este echivalenta cu radacina plantelor de 3 ani, obtinute prin butasire.

Adevarul despre maturizarea murelor de cultura

Ca orice alti arbusti fructiferi, si murele de cultura au nevoie de o perioada de timp pentru a se dezvolta. Maturizarea si fructificarea maxima sunt atinse abia in anii 4 sau 5 de viata. Acest lucru inseamna ca niciodata un mur plantat azi nu poate avea productivitatea arbustilor cu varsta de 4-5 ani.

Material saditor

Prin intermediul mediului online si a site-ului muri.ro, va oferim material saditor de calitate provenit din propria plantatie de mure. Butasii sunt aclimatizati deja in Romania si au Prinderea garantata 100%

 

Anual, livrarile incep cu data de 15 octombrie. In functie de stocul disponibil si respectand calendarul de plantare, livrarile vor continua si in primavara urmatorului an, pana cel tarziu in lunile martie-aprilie.

Va rugam sa consultati oferta completa de butasi mur afisata pe site! Pentru o comanda sau rezervari de material saditor, precum si pentru informatii suplimentare despre cultura murului, puteti folosi datele de contact.