Am început Livrarile de Material Saditor de MUR – Inmultit in Vitro! 
Inmultirea murului in vitro vs inmultirea clasica - Avantaje

Avantajele butasilor de mur in vitro: Micropropagare vs Inmultire conventionala

Inmultirea murului in vitro, mai bine-zis micropropagarea, este o tehnica de multiplicare vegetativa foarte eficace, cu un randament incredibil de mare.

Prin inmultirea murului in vitro se obtine material saditor perfect sanatos, lipsit de orice boala, in cantitati impresionante, intr-o perioada scurta de timp.

Sunt cateva puncte care ne-au determinat si pe noi sa recurgem la aceasta metoda de inmultire, dupa ce ani la rand, cu multe eforturi si riscuri – pentru ca factorii de mediu sunt mai mult decat imprevizibili, am recurs la marcotare.

Totusi, cu toate obstacolele ce ne-au iesit in cale (iti vom vorbi despre ele mai incolo, in text), marcotarea ne era mai la indemana.

Din acest an, mai exact din primavara, prin colaborarea pe care-o avem cu Laboratorul de culturi in vitro al USAMV Cluj-Napoca (Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara), rasuflam usurati. Pentru ca materialul saditor se produce pe baza culturilor in vitro.

Inmultirea murului in vitro vs inmultirea conventionala

Am ales aceasta paralela pentru ca multi oameni nu cunosc ”ascuzinsurile” micropropagarii, o tehnologie a viitorului unde se impletesc arta si stiinta multiplicarii plantelor.

Tehnica se practica deja de ceva vreme si se bucura de un succes enorm avand in vedere avantajele sale.

#1: Numar mare de plante, in scurt timp

Culturile de laborator permit ca in scurt timp, prin multiplicari succesive sa se produca sute de mii de plante. Procedura de multiplicare presupune de fapt clonarea unui numar nelimitat de tesuturi, pornind de la un singura fragment vegetal.

Prin metodele conventionale de inmultire (marcotare, butasire, divizare), cantitatea de material saditor este limitata si depinde foarte mult de productivitatea fortei de munca.

Cand se doreste obtinerea unui numar ridicat de butasi de mur, micropropagarea ramane prima optiune de luat in calcul.

#2: Butasi rezistenti, lipsiti de virusi si boli

Materialul vegetativ obtinut in laborator este viguros, fara patogeni (virusi, bacterii, fungi). Microplantele rezulta din fragmente ale unor plante controlate genetic, la randul lor perfect sanatoase.

Butasii de mur obtinuti prin tehnicile clasice sunt expusi riscurilor la boli si daunatori, intrucat plantele din camp nu prezinta nicio garantie ca ar fi sanatoase.

Micropropagarea garanteaza plante virus free. Plantele-donatoare sunt si ele virus free, iar culturile se dezvolta in conditii de sterilitate.

#3: Plante uniforme in caracteristici si dezvoltare

Culturile in vitro asigura plante cu caracteristici uniforme, identice cu plantele care au servit ca sursa genetica. De asemenea, plantele au o crestere accelerata si viguroasa, o mare influenta avand-o, inca o data, calitatea plantelor donatoare.

Butasii proveniti din culturile clasice au o dezvoltare influentata de caracteristicile plantei-mama, de factorii climatici si de relief, de caracteristicile solului etc.

In special pentru plantatii, unde la fiecare hectar este nevoie de circa 2.200 de butasi (depinde de distanta de plantare), este important sa se porneasca de la material saditor cat mai omogen. Altfel, in plantatie vor aparea discrepante (crestere, rezistenta, calitate a fructelor).

#4: Disponibilitate indiferent de sezon

Butasii in vitro se pot procura oricand, nefiind influentati de stagionalitate. Culturile se initiaza si se desfasoara in medii artificiale pe diverse substraturi nutritive, in conditii sterile si intr-un context favorabil. Totul este controlat, de la temperatura, lumina, pana la cantitatea de apa si de nutrienti.

Plantele rezultate prin marcotare, de exemplu, devin disponibile abia din luna octombrie incolo, dupa ce lastarii ingropati in pamant dezvolta radacini suficient de dezvoltate incat sa poata fi desprinsi de plantele-mama.

Pentru cineva care doreste sa-si procure material saditor in orice moment din an, plantele obtinute in vitro raman cea mai buna optiune.

De asemenea, butasii gata de plantare fiind la ghiveci, pot fi depozitati chiar si luni de zile pana la plantare. Conditia este sa fie ingrijiti si udati ca orice alte specii crescute in ghivece.

Am ales sa ne facem cunoscuta experienta, asa incat oricine doreste plante sanatoase si rezistente, sa inteleaga ce optiuni are si de ce ar trebui sa se orienteze spre material saditor in vitro.

Iar daca am ales sa furnizam butasi de mur si pentru clientii nostri, ne bazam pe experienta. La randul nostru, ne-am dezvoltat plantatia folosind mur in vitro, tocmai datorita calitatii si rezistentei plantelor, precum si absentei oricarui patogen.

Lasa Comentariu...

Your email address will not be published.

*