Am început Livrarile de Material Saditor de MUR – Inmultit in Vitro! 
Infiintarea unei plantatii de mure - avantaje

4 Motive sa infiintezi o plantatie de mure sau sa cultivi butasi in gradina

Infiintarea unei plantatii de mure poatre fi cea mai buna optiune pe care-o are cine vrea sa se apuce de agricultura.

Culturile sunt aur la casa omului. Vei intelege mai incolo de ce, chiar daca abia se intind pe cativa ari. Ca nu trebuie sa acopere zeci de hectare. Oricum ti-ar fi greu sa te descurci cu toate lucrarile daca nu prea ai ajutoare… Dar asta va fi o alta poveste… Poate…

Pentru azi, ne vom limita la a-ti da cateva motive sa infiintezi o plantatie.

Conteaza si soiurile. Nu e totuna sa ai plante productive, cu fructe demne de toate laudele sau material saditor de calitate indoielnica, din care nu vei obtine in veci pururi fructele la care visezi.

Ce avantaje poate aduce infiintarea unei plantatii de mure?

Infiintarea unei plantatii de mur - Loch Ness

Pentru inceput, ai putea cultiva mur fara ghimpi pe o suprafata mai mica, de numai cativa ari. Sau, in limita spatiului disponibil, poti planta cativa butasi in gradina ori in cateva ghivece pe un balcon.

Orice e posibil, doar sa-ti faci timp sa le ingrijesti si sa le ”dichisesti” potrivit calendarului. Adica sa le plivesti cand e cazul. Sa le legi pe spalieri sau pe stalpii de sustinere. Sa te ocupi de lucrarile de intretinere.

Toate acestea sunt etape despre care te poti informa in detaliu in cultura murului, cautand in sectiunea care te intereseaza.

Dar sa revenim la argumentul de azi, ca sa stii de ce sa-ti infiintezi propria plantatie de mure.

Iata si cateva motive destul de ”generoase” sa-ti faci planurile de pe-acum pentru o cultura:

Plantatiile pot deveni optime surse de rotunjire a veniturilor

Daca cineva iti recomanda sa pornesti o cultura, poate nu te vei gandi cat de mult te va ajuta in plan financiar. Desigur, nu dupa primul an. Trebuie rabdare, sa astepti vreo 3 ani pana sa o pui pe rod.

Multi dintre cultivatorii de mure s-au hotarat sa urmeze aceasta cale tocmai datorita avantajelor materiale. Si alegerea nu este luata la intamplare.

In primul an de la infiintare, investitia este destul de restransa. Se limiteaza la pregatirea terenului si la achizitionarea butasilor, in timp ce restul cheltuielilor se pot amana fara probleme pentru anii ce vin.

Dar odata cu atingerea maturitatii si intrarea plantelor pe rod, vei vedea ca intreaga cantitate de fructe o poti vinde la centrele de colectare a fructelor de padure.

O alta alternativa de a mai scoate un ban suplimentar, este sa te ocupi chiar tu de inmultirea plantelor, urmand sa distribui butasi din soiurile pe care le detii.

Murele sunt pentru toate persoanele care iubesc fructele de padure

Mure si zmeura proaspete

In zilele noastre, cine mai are timp sa cutreiere dealurile in cautarea murelor salbatice? Da, mai sunt aventurieri… Dar nu e cum le-ai gasi in curtea casei, unde tot ce ai de facut se rezuma la a-ti lua-n primire galetuta si la a culege cu indemanare.

Si cine se incumeta sa se lupte cu ghimpii nemilosi pentru un pumn de fructe delicioase? Din pacate, prea putini au norocul sa locuiasca la tara sau in vecinatatea zonelor prielnice pentru muri, pe undeva pe la munte.

Totusi, multora le plac murele. Ca atare sau ca desert. Pentru acestia, si nu doar pentru ei, solutia ideala inseamna o plantatie de mure sau o mini cultura.

Doar cultivand murele poti avea satisfactia sa admiri cum creste si se dezvolta fiecare arbust, de la cei mai fragili lastari ce-si fac din sol primavara, pana la inflorire si coacerea fructelor.

Cultura se recomanda pasionatilor de activitati in aer liber si de agricultura

O mica plantatie este perfecta pentru cei care adora activitatile in aer liber, asa cum este culesul – o joaca de copii. La fel, si pentru cine prefera sa-si procure fructele simplu, fara acrobatii pe scari si fara prelungitoare.

Poate nu vei culege foarte multe mure chiar de la nivelul pamantului, asa cum se intampla cu fragutele, de exemplu. Exceptie fac doar plantele care fructifica aproape de baza tufei, desi nu se intampla foarte des daca se respecta procedurile de taiere.

Iti recomandam sa te documentezi despre taierile de rodire si vei intelege apoi cum sa-ti ingrijesti plantele.

Deja din anul 2, lastarii pot atinge lungimi de pana la 5-7 m. Dintre soiurile noastre, este cazul varietatii Thornless Evergreen. Insa respectand lucrarile de intretinere, vei avea lastari de cel mult 2,5 m.

Este o activitate ideala pentru cine vrea sa se initieze in agricultura

Desi la prima vedere pare o activitate putin accesibila necunoscatorilor, cultivarea murelor nu este complicata. Ca sa te bucuri de plante rezistente, viguroase si productive, precum si de proprietatile fructelor, nu ai nevoie de indemanarea unui agricultor cu experienta.

Incepand de la alegerea terenului, pana la sistemul de irigatie, nicio operatiune nu prezinta dificultati extraordinare.

La fel ca majoritatea fructelor de padure, murul fara spini se prezinta drept o specie destul de rezistenta. Putin pretentioasa, nu necesita o ingrijire deosebita. Iar in cazul culturilor restranse, nu ai nevoie nici de sisteme de spalieri, nici de irigatii sofisticate.

Daca vreodata in aceasta aventura vei da de obstacole, ne ai pe noi. Pentru ca suntem dispusi sa-ti oferim consultanta si sa te ghidam ca sa iesi din impas, oricare ar fi el.

Te-ai convins ca plantarea murelor poate fi o activitate pentru tine?

Material saditor in vitro - Loch Ness & Chester

Mai ai inca nelamuriri?

Unii vor raspunde ca nu pot, nu au timp, nu detin pamant, locuiesc la bloc etc. Si prefera sa-si procure fructele de la piata, de la supermarket, de prin anunturi online si cine stie de pe unde cred ei ca le ies murele-n cale asemeni ciupercilor dupa ploaie.

Desigur, se pot lua in calcul si aceste optiuni. Sau se poate profita, punand osul la treaba.

Ce nu stiu multi – le-o fi scapat niste detalii esentiale – este ca murul de cultura se preteaza si la o viata petrecuta in ghiveci (chiar daca nu e traiul ideal), si la o viata-n camp, liber ca pasarea cerului.

De asemenea, chiar si fara investitii spectaculoase, fiecare se poate bucura toamna de toamna de mure suculente, cu proprietati benefice pentru sanatate. In plus, exista posibilitatea obtinerii unor avantaje financiare de pe urma vanzarii de fructe sau / si butasi.

Toate ca toate – convingeri, nelamuriri, suntem siguri ca vei gasi cel putin inca un motiv care te poate determina sa-ti faci planuri pentru viitoarea plantatie de mure.

Te invitam sa studiezi cu atentie paginile site-ului nostru. Pe langa o multime de informatii utile, doritorii vor gasi inclusiv material saditor. Dar nu orice fel, ci inmultit in vitro, cu radacini bine dezvoltate, perfect aclimatizat.

Este primul nostru an in care, schimband strategia si procedura de inmultire, am optat sa le furnizam clientilor butasi de mure in vitro. Pentru ca sunt plante virus free, disponibile oricand, nefiind conditionate de evolutia vremii sau de ciclicitatea anotimpurilor

Comanda cat mai curand material saditor si fa-ti planuri pentru infiintarea unei plantatii de mure!

Lasa Comentariu...

Your email address will not be published.

*