More Website Templates @ TemplateMonster.com. July 16, 2012!
Tehnologia de Cultura a Murului

Exigente pedoclimatice si de relief in cultura murului

Butasii de mur fara spini, la fel ca "pretioasele" mure de cultura, nu sunt deloc pretentioase nici in ceea ce priveste factorul clima sau relief, nici in ce priveste amplasarea. Insa cateva recomandari referitoare la cultura murului consideram ca sunt intotdeauna binevenite.

Astfel, plantatiile vor beneficia la maxim de lumina soarelui, in timp ce dumneavoastra veti savura fructele proaspete, un adevarat izvor de sanatate.

a. Cultura murului. Factorul relief

In general, orice mur de cultura, cu mici exceptii, se poate planta atat in campie, cat si in zonele montane. Uneori, arbustii proveniti din culturi, pot gasi teren favorabil si conditii climatice optime pana la altitudini de 1.000 de metri.

b. Cultura murului. Factorul clima

La fel ca speciile salbatice, nici murul de cultura nu este foarte subred, dimpotriva. Fiind vorba despre o planta ce suporta fara probleme deosebite perioadele indelungate de seceta si care se multumeste doar cu apa de ploaie, materialul saditor pe care vi-l furnizam, rezista destul de bine in absenta precipitatiilor abundente.

La fel ca alte varietati, si soiurile noastre de mur fara spini pot fi insa destul de sensibile la temperaturile foarte scazute, precum si la conditiile de vant puternic. Prin urmare, va recomandam ca inainte de stabilirea locatiei pentru cultura murului fara ghimpi, sa analizati situatia climatica si relieful zonei respective.

c. Cultura murului. Amplasarea culturii de mure

Murele de cultura, asa-zisele mure "altoite" sunt considerate mari "consumatoare" de lumina si de caldura. Cele mai bune recolte, atat din punct de vedere calitatitv, cat si cantitativ, se obtin in conditiile in care cultura de mure este expusa sudic.

Prin aceasta expunere se intelege ca orientarea randurilor se va face pe directia N-S, desigur, daca spatiul si terenul o permit. Imposibilitatea respectarii acestor conditii nu trebuie insa sa constituie un impediment atunci cand intentionati sa va infiintati o plantatie, ori sa le amplasati pe langa gardul din gradina.

De exemplu, in cazurile in care cultura murului se face pe spatii mici, precum in gradini sau in curti, este suficient ca materialul saditor sa aiba o pozitie care sa permita patrunderea luminii printre lastarii fructiferi.

d. Cum am procedat noi?

Tinand cont ca am avut la dispozitie suficient spatiu pentru cultura murului fara tepi, ne-am structurat in asa fel plantatia de mure, incat toate randurile sa aiba orientarea N-S. In acest mod, fiecare mur din cultura a putut beneficia de cea mai buna expunere, fiind "scaldat" de razele soarelui pe tot parcursul zilei.

Daca inca nu v-ati lamurit care este cea mai prielnica zona pentru cultura murului, folositi formularul de contact pentru noi informatii. Si daca inca nu v-ati procurat material saditor, la noi gasiti inclusiv butasi de mure fara spini la ghiveci, pregatiti pentru plantare!

Recomandari:
01.

Nu plantati butasii de mur in afara perioadelor de plantare!

Nerespectarea calendarului de plantare va afecta prinderea si rezistenta plantelor.

02.

Achizitionati material saditor de la vanzatorii ce detin plantatii proprii!

Cumparand de la intermediari, nu aveti nicio garantie ca veti primi ce ati comandat.

03.

Cumparati butasi de mur fara spini autohtoni, evitati importurile!

Puietii de mur autohtoni fiind deja aclimatizati in tara noastra, au prinderea garantata.

 

Mituri si adevar despre muri si mure

Adevarul despre butasii de mur de 2 si 3 ani

Un material saditor de calitate nu se clasifica pe varste, in numar de ani (butasi de 1 an, de 2 ani, etc.). Radacina butasilor de mure fara tepi obtinuti prin marcotaj, precum cei proveniti din plantatia noastra de mure, este echivalenta cu radacina plantelor de 3 ani, obtinute prin butasire.

Adevarul despre maturizarea murelor de cultura

Ca orice alti arbusti fructiferi, si murele de cultura au nevoie de o perioada de timp pentru a se dezvolta. Maturizarea si fructificarea maxima sunt atinse abia in anii 4 sau 5 de viata. Acest lucru inseamna ca niciodata un mur plantat azi nu poate avea productivitatea arbustilor cu varsta de 4-5 ani.

Material saditor

Prin intermediul mediului online si a site-ului muri.ro, va oferim material saditor de calitate provenit din propria plantatie de mure. Butasii sunt aclimatizati deja in Romania si au Prinderea garantata 100%

 

Anual, livrarile incep cu data de 15 octombrie. In functie de stocul disponibil si respectand calendarul de plantare, livrarile vor continua si in primavara urmatorului an, pana cel tarziu in lunile martie-aprilie.

Va rugam sa consultati oferta completa de butasi mur afisata pe site! Pentru o comanda sau rezervari de material saditor, precum si pentru informatii suplimentare despre cultura murului, puteti folosi datele de contact.