More Website Templates @ TemplateMonster.com. July 16, 2012!
Despre Noi

De la o idee si-un mur fara spini, la o plantatie de mure

Plantie de mure

Cand am infiintat aceasta plantatie de mure, localizata intr-o depresiune subcarpatica din judetul Bihor, am avut in vedere posibilitatea de a avea mereu la dispozitie delicioasele mure de cultura. Pentru ca nu prea ne era la indemana sa rascolim boschetii si poienitele Apusenilor dupa o galeata de mure pentru consumul familiei.

Dar cum a inceput totul?

De la un mur fara spini, la o plantatie de mure. Inceputul

Mai intai a fost o planta de mur fara spini, cumparata pentru completarea "arsenalului" de arbusti fructiferi, mandria familiei. Cine s-ar fi gandit ca butasul care ne orna terasa din spatele casei avea sa stea la originea unei intregi plantatii de mure?

Dar nu va ganditi ca un biet mur fara spini s-a transformat peste noapte intr-o ditamai plantatie de mure. In al treilea an, am descoperit savoarea micutelor fructe de padure, extrem de aromate. Drept urmare ne-am hotarat sa nu ne limitam la un singur mur fara spini.

Un an mai tarziu, dupa cercetarile de rigoare in cautarea unui material saditor de calitate, aveam deja primele 100 de plante. Le-am sadit pe terenul unde se afla actuala plantatie de mure.

De la un mur fara spini la o plantatie de mure. Dezvoltarea

Calatoria parcursa de la primul mur fara spini pana la actuala plantatie de mure a fost lunga si anevoioasa. Dar fara sa renuntam in momentele grele, a fost si incununata cu satisfactii, toate pe masura eforturilor sustinute ale intregii familii.

Nu am stiut aproape nimic despre posibilitatile de plantare, la fel cum nu am stiut aproape nimic nici despre agricultura. Dar din dorinta de a ne perfectiona si de a experimenta, am continuat sa testam fiecare operatiune, de la plantare si intretinere, pana la recoltare, pe propria plantatie de mure.

Cu perseverenta, am dobandit numeroase cunostinte si ne-am format unele deprinderi intr-un domeniu complet necunoscut pana in urma cu cativa ani. Ne-a fost util si studiul individual. Traditionalele carti de specialitate, dar si infinitul mediu virtual ne-au furnizat cunostinte pretioase pe care apoi, an de an, le-am pus in aplicare, odata cu dezvoltarea plantatiei de mure.

De la un mur fara spini, la o plantatie de mure. Prezentul

Poate ca noi mai sunt si altii care au pastrat in schimb tacerea asupra lungului drum ce i-a purtat spre succes. Dar tot ca noi, asa cum eram cu ani in urma, puteti fi si dumneavoastra, dornici de informatii reale, puse in practica si care sa dea rezultatele asteptate.

Iata de ce ne-am decis sa intrerupem tacerea si sa devenim si o prezenta online, prin acest website despre muri si mure fara spini. Iata de ce consideram bineprimite toate informatiile despre cultivarea murului fara ghimpi sau mure "altoite" asa cum mai sunt ele cunoscute si cautate de internauti.

Suntem de parere ca doar in acest mod le putem fi de folos celor care inca mai continua sa bajbaie in cautare de informatii utile despre cultivarea murului fara spini. Consideram ca le suntem de ajutor si celor interesati sa cumpere plante de mur fara spini, asa-zisele mure "altoite", adaptate deja la conditiile climatice din tara noastra.

De la un mur fara spini, la o plantate de mure. Filozofia noastra

Toate cunostintele pe care le-am dobandit despre cultura murului, toate concluziile si rezultatele la care am ajuns de cand ne-am infiintat aceasta plantatie de mure, vi le oferim in mod gratuit, fara nicio obligatie din partea dumneavoastra. Nu ne temem nici de concurenta actuala, nici ca ati putea deveni in viitor un potential concurent.

Mizam pe faptul ca orice client, candva, in loc de "rival", ne-ar putea deveni asociat. Iar orice colaborare viitoare nu ar fi altceva decat un castig pentru ambele parti, tocmai pentru ca ne-am extinde posibilitatile de desfacere.

Consideram ca pe piata autohtona exista loc pentru toti cultivatorii de mure. Si chiar ne dorim ca si la noi in tara sa se dezvolte culturile de mure fara spini, pentru ca exista o astfel de cerere. Dar din pacate, o mare parte din produsele din piete sau supermarket-uri, inclusiv caserolele cu mure de cultura, au o origine externa, la preturi "extra large".

Ideea pe care o sustinem este ca fiind mai multi cultivatori de mure fara spini, putem fi mai puternici. Putem acoperi piata autohtona si sa incurajam productia interna, fara insa sa profitam unii de altii sau sa ne facem concurenta unii altora. Pentru ca defavorizati, la urma urmei, vom fi tot noi.

Totodata, o colaborare fructoasa mai inseamna beneficii pentru toti consumatorii de mure. Pentru ca murele de cultura, la fel ca cele salbatice, mai putin accesibile, sunt bogate in substante antioxidante, vitamine, minerale si alti nutrienti esentiali pentru organism. Si un castron cu mure provenite dintr-o plantatie de mure autohtona, face mult pentru sanatatea fiecaruia.

Aceasta este povestea uneia dintre cele mai moderne plantatii de mure din tara. De la un simplu mur fara spini, de unde s-a si nascut ideea proiectului pe termen lung, in prezent, am ajuns sa detinem mii de plante din soiurile de mur Thornfree si Thornless Evergreen.

De asemeni, anual, incepand cu lunile octombrie si noiembrie (perioada coincide cu iesirea din vegetatie a plantelor) si pana la inceputul primaverii in lunile martie si aprilie, va furnizam si butasi de mur fara spini, gata inradacinate si pregatite pentru plantare. Totul in masura stocului disponibil.

Va asteptam sa concretizati o comanda pentru butasi de mur fara spini, folosindu-va de pagina: contact. Pe langa produsele solicitate, provenite din propria plantatie de mure, veti primi si asistenta gratuita pe toata perioada de cultivare a soiurilor achizitionate, de la plantare si intretinere, pana la inmultire si recoltare.

 

Material saditor

Prin intermediul mediului online si a site-ului muri.ro, va oferim material saditor de calitate provenit din propria plantatie de mure. Butasii sunt aclimatizati deja in Romania si au
Prinderea garantata 100%

Butasi de mur la ghiveci

Anual, livrarile incep cu data de 15 octombrie. In functie de stocul disponibil si respectand calendarul de plantare, livrarile vor continua si in primavara urmatorului an, pana cel tarziu in lunile martie-aprilie.

 
Recomandari:
01.

Nu plantati butasii de mur in afara perioadelor de plantare!

Nerespectarea calendarului de plantare va afecta prinderea si rezistenta plantelor.

02.

Achizitionati material saditor de la vanzatorii ce detin plantatii proprii!

Cumparand de la intermediari, nu aveti nicio garantie ca veti primi ce ati comandat.

03.

Cumparati butasi de mur fara spini autohtoni, evitati importurile!

Puietii de mur autohtoni fiind deja aclimatizati in tara noastra, au prinderea garantata.

 

Mituri si adevar despre muri si mure

Adevarul despre butasii de mur de 2 si 3 ani

Un material saditor de calitate nu se clasifica pe varste, in numar de ani (butasi de 1 an, de 2 ani, etc.). Radacina butasilor de mure fara tepi obtinuti prin marcotaj, precum cei proveniti din plantatia noastra de mure, este echivalenta cu radacina plantelor de 3 ani, obtinute prin butasire.

Adevarul despre maturizarea murelor de cultura

Ca orice alti arbusti fructiferi, si murele de cultura au nevoie de o perioada de timp pentru a se dezvolta. Maturizarea si fructificarea maxima sunt atinse abia in anii 4 sau 5 de viata. Acest lucru inseamna ca niciodata un mur plantat azi nu poate avea productivitatea arbustilor cu varsta de 4-5 ani.

 
Tehnologia
de cultura: