Am început Livrarile de Material Saditor de MUR – Inmultit in Vitro! 
Butasi de mure in vitro - Material saditor inradacinat la ghiveci

Butasi de mure in vitro – Colaborare Muri.ro cu USAMV Cluj

Dupa ce ani de zile am inmultit plante prin marcotaj, una dintre metodele clasice, am mai facut un pas si am ajuns la butasi de mure in vitro. Micropropagarea ne este asigurata de catre USAMV Cluj, cu care avem o colaborare de cativa ani deja.

Multiplicarea in vitro este o practica tot mai populara de a obtine material saditor, de a salva soiuri amenintate cu disparitia si chiar de a crea specii noi.

Totul se desfasoara in mediu controlat si partea cea mai importanta este ca micropropagarea – asa se numeste procedura – da nastere unor plante virus free.

Un pas spre culturile in vitro…

Metoda clasica aleasa anterior de noi (marcotare) este una straveche si foarte usor de urmat. Datorita protocolului de inmultire, in general, se preteaza la plante eventual taratoare, neaparat cu tulplini destul de subtiri si cu lastari flexibili. Asa cum este si murul.

Tehnica clasica ne-a multumit an de an, oferindu-ne in fiecare toamna o rezerva substantiala de butasi inradacinati la ghiveci, sanatosi, bine dezvoltati, gata de comercializare. Insa in unele situatii pot fi mai indicate alte optiuni:

  • Cand volumul de munca devine epuizant;
  • Cand starea vremii nu prezinta garantii pentru dezvoltarea unor radacini suficient de robuste;
  • Cand daunatorii si agentii patogeni intrerup sau ingreuneaza ciclul de dezvoltare etc.

In cazul nostru, solutia care ne-a covins o reprezinta inmultirea prin micropropagare. Sau ceea ce vrea sa insemne cultura in vitro, unde initierea culturilor si apoi multiplicarea plantelor-mama se petrece in laborator.

Datorita mediului controlat, se elimina orice agresiune din exterior si orice agent patogen care ar putea ataca din interior.

Colaborarea Muri.ro cu USAMV Cluj

De cativa ani, avem o colaborare cu USAMV Cluj (Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara). Mai exact, cu Laboratorul de culturi in vitro al universitatii clujene, de care responsabil este cercetatorul Doina Clapa.

Drumurile noastre, si nu a fost o intamplare, ne-au dus in fata unui om deosebit, dispus sa ne ajute pe acest traseu – uneori anevoios – a inmultirii plantelor.

Au fost pasi mai intai mici, tocmai pentru ca nu stiam foarte multe nici despre butasi de mure in vitro, nici despre mur in general. Dar asa cum s-a intamplat in fiecare etapa din cultura murului, am invatat si am experimentat. Ne-am adaptat si am corectat cand a fost cazul.

Din acest sezon, nu mai inmultim butasii prin tehnica traditionala de marcotare. Schimbam strategia si folosim plante virus free, pregatite in laboratoarele USAMV Cluj, sub directa si atenta indrumare a cercetatorului Doina Clapa.

Am inceput prin a ne procura mici cantitati de material saditor pentru noi, in scopul extinderii plantatiei cu variate soiuri.

Thornless Evergreen a fost prima incercare si primul soi cultivat, avand ca ”rersursa” butasi de mure in vitro. Au mai urmat Loch Ness si Chester, cele 2 soiuri ale noastre mai timpurii.

Din acest an, am luat decizia sa recurgem la culturi in vitro pentru a produce si material saditor destinat clientilor. Ne-am convins dupa observatiile anuale si constatand cum se comporta in camp deschis fiecare soi obtinut prin micropropagare.

Deoarece una este planta creata si dezvoltata partial in conditii de laborator, in mediu 100 % controlat. Si alta este in spatiu deschis, in direct contact cu toti factorii de mediu si mai ales cu bolile si parazitii, unde are nevoie de aclimatizare.

Cine este de fapt Doina Clapa?

Doina Clapa, omul…

Prima intalnire cu omul Doina Clapa a avut loc in urma cu ani buni, la SCDP Cluj, Cluj-Napoca (Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura). Ne-am auzit mai intai la telefon si la scurta vreme am ajuns sa ne cunoastem personal.

Am fost placut surprinsi din prima de omul frumos ce se ascundea pe sub halatul alb imbracat de omul de stiinta.

Ne-a surprins deschiderea cu care ne-a primit. La urma urmei, eram strainii perfecti. Ne-a suprins cu disponibilitatea de a ne oferi pe langa butasi (primele plante ni le-a livrat in tavi alveolare), si o serie de informatii care aveau sa ne calauzeasca pe lungul drum in cultura murului.

Explicatiile furnizate de la inceput (si de cate ori i le-am solicitat) au picat la fix intr-o perioada cand bajbaiam la greu printre etape specifice, tehnici de taiere sau de inmultire.

Nu ca acum am sti chiar totul despre mure fara tepi, despre plantatii, problemele soiurilor. Nu stim totul nici despre fructe si recoltare. Mai avem multe de invatat…

Si Doina Clapa, omul de stiinta…

Tragand cu ochiul spre CV-ul impresionant, ni s-a infatisat un om de stiinta in adevaratul sens al cuvantului, pasionat si foarte implicat in activitatea sa.

Pe langa studii si cursuri de specialitate in domeniul agricol, cercetatorul Doina Clapa are o vasta experienta (suna a cliseu…), dar si numeroase studii publicate (lucrari stiintifice, carti, articole).

Se poate lauda, desi nu o face deloc – doar i-am parcurs CV-ul – si cu participari la programe nationale / internationale de cercetare si competente tehnice.

Una dintre aptitudini se refera chiar la nisa care cel mai mult ne intereseaza. Anume, la culturile in vitro – sau ceea ce se numeste micropropagare – a variate specii horticole si protocoalele aferente (initiere, multiplicare, inradacinare, aclimatizare).

Microprogarea si butasi de mure in vitro

Plante de mur obtinute in vitro

In prezent, pentru a produce arbusti fructiferi asa cum este si murul, se pot alege 2 cai:

  • Inmultirea traditionala (prin marcotare, prin butasire;
  • Inmultirea prin micropropagare.

Micropropagarea murului

Tehnica permite obtinerea unor plante-clone, pornind:

  • Fie de la planta-mama intreaga (cu toate partile componente);
  • Fie de la cateva fragmente alte plantei-mama (frunze, muguri, partea unui lastar sau a unei radacini).

In specificul sectorului horticol, la baza tehnicii de micropropagare stau culturile in vitro. Totul se efectueaza avand ca ”material de lucru” plante-mama sau fragmente ale acestora, controlate din punct de vedere genetic si sanitar (in absenta principalilor agenti patogeni).

Protocoale in vitro

Materialul saditor initial, cum s-ar spune la kilometrul zero, de la care porneste intregul proces de reproducere, este asezat si crescut in vase de cultura, in conditii 100 % sterile. Reusita protocoalelor intiale influenteza succesul practicilor de inmultire pe scara larga.

Cu asa ceva se ”indeletniceste” si omul de stiinta Doina Clapa in Laboratorul de culturi in vitro al USTMS Cluj. Aici, are in responsabilitate obtinerea a multe specii si soiuri de pomi si arbusti fructiferi, de legume, de soiuri floricole sau plante medicinale cerute pe piata.

Etapele micropropagarii

Micropropagarea cuprinde diverse stadii:

  • Initierea culturilor in vitro;
  • Multiplicarea plantelor;
  • Cresterea;
  • Dezvoltarea;
  • Inradacinarea.

Ciclul se incheie odata cu iesirea propriu-zisa a materialului saditor din laborator, care este transferat in sera, pentru aclimatizare. Aici va sta pana ce va corespunde ca prametri fizici.

Fiecare etapa este pretentioasa si destul de greu de gestionat. Plantele, extrem de delicate, sunt departe de a fi apte sa reziste la mediu deschis. De pilda, in momentul ”evadarii”, au abia cativa centimentri inaltime. Sunt foarte firave, cu radacinile ca niste filamente.

De la microplante, la plante robuste

Toata aceasta etapa de tranzit este la fel de pretentioasa. Chiar si cele mai mici erori pot incetini parcursul evolutiv al microplantelor. Rasadurile au nevoie de ingrijire atenta si de conditii prielnice pentru a fi bune de comercializare si apoi de plantare.

Odata ce intram in posesia plantutelor firave, le transplantam in ghivece. Este o operatiune migaloasa date fiind dimensiunile initiale. In acest nou mediu, ferite de intemperii, tinute la distanta de daunatori, se vor adapta treptat la factorii ambientali, foarte diferiti de climatul sigur de laborator.

Ce material saditor de mur oferim noi?

butasi de mur in vitro - plante la ghiveci

Depasite etapele cu pretentii, care necesita mai mult decat maini si cunostinte specializate, plantele trec la faza in care, ajunse la dimensiuni optime, sunt pregatite de ”contactul” cu lumea. Si apoi de comercialziare.

Asa ca in cazul materialului saditor inmultit in propria plantatie, si butasii de mur obtinuti in vitro (dar ingrijiti de noi) ii comercializam la ghiveci cu dimensiunile de 9 x 9 x 9,5 cm.

Dupa o selectie laborioasa, pregatim plante cu radacini bine formate, cu inaltime de 25 – 30 cm si cativa muguri.

Atata vreme cat butasii indeplinesc criteriile (radacini, dimensiuni), inseamna ca sunt perfect adaptati la mediul extern si nu vor intampina obstacole sa reziste la conditiile de plantare ulterioare.

Pentru sezonul de toamna 2020, avem pregatite cateva mii de plante la ghiveci.

Deja butasii se prezinta foarte bine la provocarile ambientului deschis. Iar in cele cateva luni ce mai raman pana vom incepe livrarile, mai au timp sa se dezvolte frumos si sanatos, asa incat sa fie pregatiti din toate punctele de vedere.

Material Saditor

Butasi_mur_ghiveci promo

Butasii sunt aclimatizati deja in Romania si au
Prinderea garantata 100%

Va oferim material saditor de calitate provenit din propria plantatie de mure.

Se pot planta pe toata durata anului, simplu, doar mutandu-le din ghiveci in locul unde se doreste plantarea.

Leave Your Reply

Your email address will not be published.

*