Am început Livrarile de Material Saditor de MUR – Inmultit in Vitro! 
Butasi de mur - Surse de material saditor

Butasi de mur: Ce optiuni ai sa-ti procuri materialul saditor?

Pare a fi extrem de simplu sa-ti procuri butasi de mur in caz ca visul este sa ai fructe proaspete de la tine din ograda… sau din camp. Cat de-o gustare sau mic dejun vitaminizant pana tine vremea lor. Adica de prin iunie, pana prin septembrie. Depinde ce soi cultivi.

Dar desi pare simplu sa cumperi niste plante, chiar pentru un hectar intreg, realitatea e putin deformata. Nu se prezinta intocmai.

Cu un search pe ”Sfantul Google” cauti, sa spunem, butasi de mur. Incerci cateva optiuni care ti se afiseaza.

Trebuie sa stii ca nu toate rezultate ce umplu pagina de cautari sunt relevante. Mai asteapta-te apoi la intermediari-comercianti care doar iau de ici si vand pe unde apuca.

Totusi, nu te astepta nici la chestii complicate, gen ”mai-bine-ma-apucam-de-altceva”. Niciodata nu stii daca e bine sau rau pana nu incerci, chiar daca aceasta incercare inseamna o plantatie de mure sau o gradina de cativa ari.

O oarecare informare nu strica in caz ca te atrage sa cultivi fructe de padure…

Face bine planului tau sa gasesti material saditor de mur fara spini sanatos si robust, pregatit sa-si inceapa noul ciclu de viata intr-un ambient diferit decat cel in care altii l-au inmultit si l-au ajutat sa se dezvolte pana in forma prezentabila cu care ti se infatiseaza la usa…

Unde poti gasi butasi de mur? Care surse sunt de incredere si care nu?

Cu aceasta era a tehnologiei, poti gasi tot ce vrei pe internet. Cand vrei. Probabil ca mediul a devenit locul de intalnire al celor mai diversificate oferte si cereri. Da, inclusiv de plante de gradina, plante ornamentale, fructe si legume, arbusti fructiferi, butasi de mur etc.

Aici gasesti de toate. De toate, in fel si chip. Ce noroc pe capul tau!

Altminteri, ar fi trebuit sa aplici regula ”primul sosit, primul servit”, doar ca ceva cu ”primul gasit”. Mai bine-zis, sa cumperi din locul peste care dai mai intai.

Macar de-ar fi atat de simplu. Doar ca ai multiple optiuni: cultivatori, pepiniere etc. Si nu tot timpul cea care-ti pare sursa cea mai potrivita e si potrivita.

Cultivatori

butasi de mur din plantatia muri.ro

Este sursa noastra preferata. Suntem cultivatori de mur de ani de zile, timp in care am invatat, gresit si iar am invatat, am experimentat metode, tehnici si soiuri.

Stim sa te informam despre tot ce inseamna cultura murului daca este cazul si sa te ghidam asa incat sa ai plante pe rod sanatoase si productive.

Practic, suntem sursa cea mai in masura sa-ti oferim atat cunostintele si experienta noastra, cat si butasi de mur inradacinati la ghiveci. Din acest an, materialul saditor l-am obtinut din culturile in vitro, in urma unei colaborari cu USAMV Cluj-Napoca.

Pepiniere

Se practica obiceiul de a procura material saditor din pepiniere.

Exista zone in tara recunoscute pentru traditia pepinierelor, adevarate oaze verzi create in orase sau in apropierea lor. Cei interesati pot achizitiona butasi de mur, vita de vie, trandafiri, bulbi de narcise si arbori pentru livezi.

Pepinierele sunt foarte avantajoase pentru cine cauta diversitate si probabil cea mai buna alternativa de achizitionare a unei game vaste de plante, de la pomi fructiferi si ornamentali, pana la seminte.

Insa raman doar un punct comercial si atat. Ai cumparat, ai preluat marfa si nimic mai mult. Nu vei primi informatii despre plantare decat cele disponibile pe etichete si ambalaje. Nici nu vei gasi pe cineva care sa-ti raspunda si sa te ghideze in caz ca ai nelamuriri.

Hipermarket-uri

Da, este si aceasta o varianta, care insa se va limita la furnizarea plantelor dorite, despre care vei sti cam tot atat de multe ca si cand le achizitionezi din pepiniere.

Intermediari din online / offline

Pe langa toate aceste optiuni (mai sunt si altele, am prezentat doar cateva), mai ramane optiunea sa gasesti material saditor la intermediari, altii decat hiper sau supermarket-urile.

Pot fi persoane fizice, agenti comerciali, firme de tot felul care vand produse in online si offline, fara sa fie neaparat specializati intr-un domeniu sau pe o nisa. Practic, cumpara dintr-un loc si-l vand catre altii. De multe ori, pot fi usor confundati cu producatorii.

Din cateva intrebari la subiect (despre cultura, ingrijire, cantitate etc.), oricine-si va da imediat seama ca are de-a face doar cu un intermediar, nu cu un cultivator de mur ”uns” cum s-ar spune cu toate alifiile.

Deocamdata, cam asta e tot pentru azi.

Ramai alaturi de noi si de postarile noastre, pentru ca urmeaza sa-ti prezentam si alte lucruri interesante despre fructele tale de padure preferate.

Dar inainte sa punem capat intalnirii de azi, nu putem sa nu te intrebam de unde ti-ai procurat pana acum materialul saditor si daca te gandesti sa schimbi sursa?

Lasa Comentariu...

Your email address will not be published.

*